Een paar jaar geleden heb ik in het voorjaar eens wat foto's gemaakt in het landgoed Soelen en in een fotoalbum op mijn website geplaatst klik hier. Ik had dit fotoalbum van landgoed Soelen min of meer uit het zicht verloren. Eigenlijk was ik vergeten hoe mooi het in het voorjaar met alle bloeiende boomgaarden hier in deze streek kan zijn. Ik werd hier aan herinnerd omdat ik zag dat dit fotoalbum van landgoed Soelen de laatste tijd een aantal malen door bezoekers op mijn website was bekeken. Ik heb daardoor nieuwsgierig geworden ook het fotoalbum weer eens bekeken en direct daarna, uit enthousiasme door de foto's van de bloeiende bloesembomen, een GPS wandeling met een lengte van 11 km door deze mooie streek uitgezet. Ik heb de GPS wandeling op een heerlijke warme zondag in de lente, op 27 april 2008, gelopen. Lekker luchtig gekleed, voor de eerste keer in 2008 in korte broek en shirt. Dat loopt toch een stuk prettiger dan gehuld in warme truien, dikke winterjassen en gevoerde lange wandelbroeken!
Het landgoed Soelen is met een oppervlakte van 157 hectare niet zo groot. Om toch een wandeltocht te maken die de moeite van het lopen waard is heb ik de route slim in elkaar gezet. Je loopt tijdens de wandeling drie keer door het landgoed Soelen en twee keer loop je met een grote boog door de omringende bloeiende boomgaarden van de dorpjes Zoelen en Kerk-Avezaath. De wandeling start vanaf een parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Achterweg in Soelen. Een heerlijke geur van bloeiende bloesembomen streelt je reukorgaan bij het uitstappen op het parkeerterrein. Dat kan dan ook niet missen met allemaal bloeiende boomgaarden om je heen. Vanaf de parkeerplaats loopt er een smal voetpad langs een nieuwe boomgaard de richting op van het landgoed. Hier begint de eerste van de drie wandelingen die door het landgoed Soelen tijdens de wandeltocht worden afgelegd. Je loopt op het eerste stuk over een bospad waarbij je rechts uitzicht hebt over een grote akker en links op de bossen van het landgoed. De bossen staan zo eind april al mooi in het jonge frisse groene blad. Wat een heerlijk jaargetij is de lente toch! Het is toch iedere keer weer een wonder als de voorheen zo kale winterse takken schuil gaan achter het tere voorjaarsgroen.
Het landgoed en het kasteel Soelen liggen bij het Betuwse dorpje Zoelen. Het dorp is ontstaan in de 2de eeuw uit de stroming van de rivieren de Soel en de Linge. De rivier de Soel, waar het dorpje haar naam aan dankt, is inmiddels verdwenen. Zoelen maakte ooit deel uit van de heerlijkheid Soelen. In het noordelijke deel van het landgoed liggen zo'n 500 m ten noordwesten van kasteel Soelen de resten van een omgrachte motte met de naam Aldenhaag. Een motte of burcht is een oud verdedigingswerk bestaande uit een heuvel met daarop een houten of stenen gebouw. Vaak werd een motte uitgebouwd tot een kasteel. Het kasteel Soelen ligt met poortgebouw en koetshuis op een rond eiland. Het kasteel dateert in zijn oudste aanleg van de tweede helft van de 14de eeuw en kan gezien worden als opvolger van de burcht Aldenhaag. Meermalen werd het kasteel verwoest en herbouwd. In 1574 liet kasteelheer Dirk Vijgh het gebouw zelfs in brand steken om te voorkomen dat het in Spaanse handen zou vallen. De huidige vorm kreeg het kasteel na een ingrijpende verbouwing in 1643. In de 17de eeuw werd er rond het kasteel Soelen een enorm park in de Franse stijl aangelegd. Enkele rechte eikenlanen stammen nog uit deze tijd. Aan het einde van de 18de eeuw kwam de Engelse landschapsstijl in de mode met typerende losse boomgroepen en open ruimten, omgeven door lanen en bos. Soelen ging mee met de tijd, maar behield ook een geheel eigen mengvorm die de eigen 'Soelensche stijl' wordt genoemd. Het boomeiland in de grote weide is hier een voorbeeld van.
In het landgoed staan op verschillende plaatsen, met mooie uitzichten over de aanliggende weiden, riante banken. Ik had geen haast dus heb op elke bank die ik tegen kwam wel even plaats genomen. Lekker genieten van de warme zon, de mooie uitzichten en het muzikale concert wat de vele vogels in het landgoed gratis en voor niets voor mij aan het opvoeren waren. Het wandelen in het landgoed is zeer afwisselend. De rechte lanen van het parklandschap, met uitzicht op het kasteel, maken regelmatig plaats voor de wildernis van een nat broekbos. Dan wordt het landgoed verlaten en gaat het door de bloeiende boomgaarden de richting op van het dorpje Kerk-Avezaath. Iedere wandelaar die ik tegen kwam kon door het mooie voorjaarsweer zijn geluk niet op en deed daar opgetogen verslag van in het voorbij lopen. Mijn forse fototoestel, middels een USB-kabel verbonden met de GPS ontvanger, bleef niet onopgemerkt. Dat gaf mij weer aanleiding om te wijzen op mijn website, vol met foto's en GPS wandelingen in andere mooie streken in Nederland. Ik moet toch eindelijk maar eens visitekaartjes laten maken, dat moet echt gemakkelijker zijn om de link van de site door te geven. Bij de rand van het dorpje keert de route weer terug naar het landgoed. Het laatste stuk over een fietspad, dwars door een weiland bezaait met grote gelen paardenbloemen, die in de lentezon fel oplichten. Het leek wel of dat de paardenbloemem daar waren ingezaaid, zo dik was het tapijt van bloemen in het weiland. Ook hier stond een bank waar ik natuurlijk weer gebruik van heb gemaakt om op mijn gemak van het mooie uitzicht over het gele tapijt te genieten. Elf kilometer wandelen is niet zo ver en ik wilde volop van deze warme zonnige dag genieten en buiten zijn.
De route gaat daarna weer verder. Eerst over een smal voetpad door een dicht stuk bos en daarna over een brede riante laan met meerdere rijen bomen en in de verte uitzicht op het kasteel. Het kasteel komt dichter en dichter bij en je raakt er steeds meer van onder de indruk. Het is dan ook een schitterend bouwwerk met een mooi poortgebouw er naast. Het is niet mogelijk om het kasteel te bezoeken. Maar naar kijken mag natuurlijk wel en dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan en een aantal foto's gemaakt. Later op de wandelroute kom je er weer langs dus ik scheurde mij los van het mooie tafreeltje om de route verder te vervolgen richting Zoelen. De wandeling loopt om de kerk van Zoelen heen en gaat dan langs een ouderwets ommuurde moestuin de richting op van de bloeiende boomgaarden rondom Zoelen. Het mooie lenteweer had vele fietsers, motorrijders en bezitters van cabriolets naar buiten gelokt en velen hiervan waren op dit stukje touristische weg door Zoelen te vinden. Wat verder op de route wordt het echter weer volledig stil en loop je eenzaam en alleen langs de bloeiende boomgaarden. De ouderwetse hoogstamboomgaarden vind je hier bijna niet meer. Het zijn tegenwoordig nu allemaal lage efficient ingerichte boomgaarden geworden, maar de bloesempracht is er niet minder om. Langs de rand van een sloot en een bloeiende boomgaard wordt uiteindelijk de huizen van Zoelen weer bereikt. Je vind hier in het dorp vele oude gerestaureerde huizen en boerderijen met open stukjes land er tussen. Zoelen is een historisch oud dorp en dat kun je goed zien. Een gezellig dorp om doorheen te wandelen.
Daarna gaat de route voor de derde en laatste keer landgoed Soelen binnen. Je komt hierbij weer langs kasteel Soelen maar nu zie je het kasteel van een andere zijde. Het blijft mooi! Op dit moment worden de bijgebouwen van het kasteel, bestaande uit onder andere een kerkje, gerestaureerd en staan in de steigers. Na het kasteel loop je langs een prachtig onderhouden lange meidoornhaag die langs het grote weiland van het landgoed is gelegen. De koeien in het weiland hadden het duidelijk naar de zin. Ook hier vind je weer een aantal riante banken waar je het tafreeltje op je gemak met welbehagen kunt gade slaan. Even betrok de lucht een beetje en was wat gerommel van een ver verwijderd omweer hoorbaar. Maar 5 minuten later scheen de zon weer volop. Het was inmiddels al bijna 5 uur in de middag geworden. Ik besloot om maar weer op te stappen en de laatste 500 meter terug naar de auto af te leggen. Ik kreeg honger en thuis in Gorinchem lag er een heerlijk koud biertje in de koelkast op mij te wachten. Dat is na zo'n heerlijke dag wandelen in de buitenlucht ook weer heel fijn!
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/
2 opmerkingen:
Ook niet slecht, deze wandeling.
Groet, Hester
Inderdaad, dat heb je goed gezien! En dan nog het heerlijke voorjaarsweer op deze dag er bij maakt de wandeltocht bijna perfect.
Een reactie posten