Blogarchief

dinsdag 18 oktober 2011

Een afwisselende wandeling door de Amerongse Bovenpolder, over De Manege en door de Amerongse Bossen 14-16 km

Ik hou van afwisseling tijdens het wandelen. Ik probeer bij het uitzetten van een wandelroute deze zoveel mogelijk door verschillende landschappen te laten lopen. Het gebied rond Amerongen leent zich daar goed voor. Je vind daar de uiterwaarden langs de Nederrijn en de hoog gelegen bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Een uitgelezen wandelgebied waar ik graag mag lopen. Maandag 22 augustus 2011 begon zonnig. Ik had er zin in en trok gezeten op de achterbumper van de auto vol plezier de wandelschoenen aan. De wandeling met een lengte van 16 km begint bij kasteel Amerongen en gaat via de rand van het oostelijk gelegen deel van de Amerongse Bovenpolder de bossen van de Utrechtse Heuvelrug binnen. 
Eigenlijk wilde ik dwars door de uiterwaarden lopen maar juist dit oostelijke deel is in de periode van 1 april tot 1 oktober voor publiek gesloten. Dit deel langs de uiterwaard is zeker niet minder mooi. Halverwege vind je er een uitzichttoren van waar af je de vele watervogels in het 45 hectare grote kwelmoerasgebied van de uiterwaard kunt bespieden. Het moeras wordt gevoed door schoon grondwater afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. In zo’n kwelmoeras leven bijzondere plantensoorten die behoefte hebben aan ijzerrijk grondwater, zoals waterviolier, lidsteng en bepaalde zeggesoorten. 
In de komende jaren wordt in de Bovenpolder nog een oude riviergeul uitgegraven en gaan halfwilde paarden en runderen het gebied begrazen. Door deze maatregelen ontstaan in de Bovenpolder geschikte leefgebieden voor amfibieĆ«n, kleine zoogdieren, insecten en moerasvogels zoals kwak en (zwarte) ooievaar. Mogelijk worden bij de Bovenpolder in de toekomst ook de ecologische verbindingen met de Heuvelrug hersteld. Door de aanleg van een ecoduct kunnen de dieren ongehinderd van hoog naar laag trekken en omgekeerd. Bij een pannenkoeken restaurant wordt de N225 overgestoken. Daarna gaat het door prachtige oude hoge beukenbossen de richting op van de Amerongese Berg. 
Mocht het pannenkoekenrestaurant aan de N225 toevallig op jou wandeldag gesloten zijn, en je hebt juist een onbedwingbare trek in pannenkoeken, dan krijg je een herkansing bij het wat verder op prachtig midden in de bossen gelegen 't Berghuis. Daarna gaat de wandeling omhoog naar de onlangs gerestaureerde Manege. In de tweede helft van de 18de eeuw realiseren de erfgenamen van kasteel Amerongen op de Amerongse berg een uitgebreid lanenstelsel. Een kenmerkend onderdeel is de wagenwielvormige ‘Manege’, waar de familie in de rondte paard kan rijden met een schitterend uitzicht op het kasteel beneden. 
Precies in het midden staat een grote ronde bank met een boom in het midden. Een uitgelezen plek om even te rusten en een broodje te eten. De vanaf het midden lopen er stervormig naar alle kanten kaarsrechte lanen heuvel afwaarts, waar op dit moment in de tweede helft van augustus langs de randen de heide uitbundig bloeide. Daarna gaat de wandelroute door wel een heel mooi oud gedeelte van het overwegend loofbos verder om Amerongen heen. 
Helaas begon de lucht wat te betrekken en viel er zo nu en dan een regendruppel. Ik besloot de camera maar op te bergen zodat er van het verder verloop van de wandeling geen foto's en video beschikbaar zijn. Ondanks de regen was ook de rest van de wandeling heel mooi. Na de Amerongse Bossen wordt de N225 opnieuw overgestoken en gaat de wandeling verder door landgoed Zuylestein. 
Hier loop je door de kaarsrechte lanen van de heerlijke rustige broekbossen van het landgoed. Dan wordt de Lekdijk overgestoken en gaat het verder door het westelijk gelegen gedeelte van de Amerongse Bovenpolder. Dit gebied is voor wandelaars toegankelijk van 1 april tot 1 oktober. Ik heb twee wandelroutes uitgezet. 
De route met een lengte van 16 km is voor wandelaars toegankelijk van 1 april tot 1 oktober. De tweede wandeling met een lengte van 14 km is daar in tegen te lopen van 1 oktober tot 1 april.
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: