Blogarchief

dinsdag 26 juli 2011

Wandelen over de Tongerense Heide, landgoed Welna en langs de prachtige vennen van Smitsveen 11 km.

Al eens eerder, om precies te zijn in november 2006, heb ik op mijn website een wandeling door het prachtige eeuwen oude Landgoed Tongeren gepubli- ceerd. Later werd ik door een van de eigenaars van  het Landgoed Welna er op gewezen dat de wandeltocht voor het grootste deel door hun landgoed verloopt en daardoor de titel Landgoed Welna beter op zijn plaats was geweest.
Een hele terechte opmerking! Het landgoed Welna is wellicht nog uitgestrekter en stiller dan het naast gelegen Tongeren. Ik was in het weekend van 9/11 juli 2011 om een speciale reden in de omgeving van Epe beland. In het verhaal, wat bij de wandeling door Tongeren is bijgevoegd, heb ik uitvoerig verslag gedaan van de plezierige tijd die mijn zus en ik in onze jeugd, tijdens de vakanties in het vakantiecentrum de Remboe in Epe, hebben doorgebracht.
De veel te jong overleden toennmalige eigenaar van de Remboe, Aalt van Vemde, zou op 7 juli 2011 precies 100 jaar oud zijn geworden. De kinderen van Aalt van Vemde wilde dit feit herinneren met een bijeenkomst op zaterdagmiddag 9 juli 2011 in Epe. Iedereen die Aalt heeft gekend, en goede herinneringen aan hem koesteren, waren welkom. Het was een meer dan geslaagde bijeenkomst! Het was een waar feest van herinneringen, voordrachten, foto's, vrienden, vriendinnen en andere bijna vergeten bekenden.
Ik logeerde bij mijn zus en zwager in Zwolle. Het was dat weekend prachtig weer. Een goede gelegenheid om op de zondag 10 juli 2011 weer eens een wandeltocht te maken door het gebied waar de vakantie-roots van onze jeugd liggen. Mijn zus en zwager hebben uit de losse pols de route bepaalt en ik heb deze op de GPS opgenomen. De wandeling begint vanaf de parkeerplaats op de kruising van het Van Manenspad met de Le Chevalierlaan in Tongeren NL (gem. Epe).
Na een stukje donker sparrenbos en een weiland wordt de Molenweg overgestoken. Nog helemaal in de ban, van de vorige dag opgehaalde herinneringen van de Remboe, wilden we perse een stuk over de Koeweg wandelen. Vanaf de Koeweg steekt de route, achter langs de Remboe, over naar de Molenweg. Bij de tot kort geleden nog in bedrijf zijnde Veluwse boerderij Anna's Hoeve gaat het links af, de richting op van de Tongerense Berg. Deze oude boerenweg kan soms zeer nat zijn.
Je passeert op dit onverharde pad een paar wild stromende beekjes en een actieve sprengenkop. De naast gelegen natte hooilanden zijn al jarenlang door het Geldersch Landschap gekoesterde natuurgebieden. Een werkelijk prachtig oorspronkelijk Veluws boerenlandschap. Na de bossen van de Tongerense Berg wordt het open landschap van de Tongerense Heide betreden. Het glooiende terrein van de Tongerense Heide beslaat zo'n 220 ha. De heide is landschappelijk zeer waardevol door de uitgestrekte dopheidevegetatie. De heide herbergt een vrij grote populatie adders.
Edelherten, reeën en wilde zwijnen zijn vaste bewoners. Het bos in het zuidwesten van de Tongerense Heide is bosreservaat. Er leven vogelsoorten als kuifmees, zwarte mees, havik, buizerd en ransuil. Op de hogere, droge delen van het heuvelachtige heidegebied groeit vooral struikheide, afgewisseld met dichte plakkaten kraaiheide. Tussen de struikheide komen planten voor als tormentil en duivelsnaaigaren. De lager gelegen, vochtiger gedeelten zijn begroeid met dopheidevegetaties.
Deze zijn uniek voor Europa. Op de natste plekken hebben zich natuurlijke vennen ontwikkeld. In juni zijn sommige vennen wit van de bloeiende veenpluis. Verder groeien er veenmossen, zonnedauwsoorten, witte en bruine snavelbies en klokjesgentiaan. De Tongerense Heide, met zijn afwisseling van droge en vochtige delen en de aanwezigheid van pijpenstro, is een ideale biotoop voor de adder, de kleine hagedis, de zandhagedis en de heikikker. Op de heide kruis je een oud karrespoor, een vroegere hessenweg. Dit spoor is het restant van een oude verbindingsweg tussen Tongeren en Gortel, die ergens tussen 1843 en 1871 in gebruik is genomen.
Op het Van Manenspad gaat de wandeling links af. Bij het uitzichtspunt met 2 banken loopt de route rechtsaf de heuvel naar beneden. Wat verder op na een bosrand wordt landgoed Welna betreden. Ook hier weer eindeloze schitterende doodstille heidevelden met een vergelijkbare fauna en flora aan de Tongerense Heide. De wandelroute volgt in een weide bocht de rand van de sterk golvende heidevelden.
Aan de overzijde van de heide wordt twee keer een bosrand doorkruist. Dit keer bestaande uit mooie beukenbossen waar in de grond veel wroetsporen van wilde zwijnen zichtbaar zijn. Dan wordt landgoed Welna weer verlaten en loop je door het prachtige Smitsveen. Het was goed te zien dat we een droog voorjaar achter de rug hebben want de normaal overvloedig water bevattende vennen waren nu veel minder omvangrijk. De lucht begon te betrekken. Tijd om weer terug naar Zwolle te gaan. Via het Van Manenspad waren we weer snel terug bij de auto, en dan op weg naar Zwolle, waar mijn zus zoals gebruikelijk weer een heerlijke maaltijd op tafel wist te toveren.
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/