Blogarchief

donderdag 23 februari 2012

Een fijne korte winterwandeling met een lengte van 10 km door de Loonse en Drunense Duinen

De strenge vorstperiode van de overigens verder zachte winter in februari 2012 was ten einde. We konden gelukkig toch nog deze winter even lekker genieten van een mooie schaatstocht door de Alblasserwaard. Maar nu is onze blik gericht op het komende voorjaar. Woensdag 22 februari 2012 was een zonnige dag waarbij al een vleugje voorjaar goed voelbaar was.
Lekker weer om er op uit te trekken voor een korte wandeltocht. De Loonse en Drunense Duinen waren dit keer mijn doel. Het is iedere keer weer fijn om in dit gebied te wandelen. Doordeweeks is het er heerlijk rustig. In de Loonse en Drunense Duinen ligt één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze ‘Brabantse Sahara’ heeft dertig vierkante kilometer levend stuifzand. Dat zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd. Eeuwenlang was het bedekt door oerbos.
Totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden. In de veertiende eeuw lieten boeren hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakte en de wind blies vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand is tegengehouden door naaldbomen te planten.
Dat is zo goed gelukt dat het de laatste jaren noodzakelijk is geworden om door houtkap weer de oorspronkelijke grote zandvlakten terug te krijgen. Het startpunt van de wandeling ligt bij de uitspanning De Drie Linden in Giersbergen. Vanaf het parkeerterrein duikt de wandeling vrijwel direct een dennenbos is. Op de kaart is dit gedeelte van het natuurgebied aangegeven als de Hooge Heide.
Na het dennenbos volgt een prachtige kleine langgerekte zandverstuiving met hoge opgestoven zandheuvels, waarop de toppen een aantal vliegdennen een houvast hebben gevonden. Na de zandverstuiving gaat de route langs de bosrand verder. Er is langs de rand van de weilanden en het bos een smal aantrekkelijk voetspoor ontstaan. De wandeling volgt geruime tijd dit spoor.
Een klein uitstapje over een zandpad door de weilanden zorgt voor de broodnodige afwisseling. Dan gaat de route weer langs de bosrand verder, nu echter op een bredere zandweg. Na de afgelopen strenge vorstperiode ziet de natuur er bruin gekleurd uit waarbij vooral groen gebleven planten sterk opvallen. Ik vroeg mij af wat voor soort winter harde groene plant ik onderweg op de foto had gezet, maar kon dit thuis niet via googelen terug vinden.
De zon was al zo krachtig dat ik lekker gezeten op een bank, die in grote gekleurde letters de naam 'Annemiek' droeg, van het winterzonnetje kon genieten. Ik scheurde mij na een tijdje los van de behaaglijke Annemiek om mijn weg verder te vervolgen. De route keert om en gaat daarbij langs een waterloop het bos in. Zo nu en dan wordt het dennenbos aangenaam onderbroken door kleine zonnige heideveldjes.
Het laatste stuk van de wandeltocht gaat weer langs de rand van het bos en de weilanden. De hier en daar  langs de rand van de weg gelegen caravans en vakantiehuisjes in het bos maken duidelijk dat de bewoonde wereld van Giersbergen weer in het vizier komt. Behalve op maandag, is in de wintermaanden de Drie Linden elke dag geopend. Ik liet de herberg voor wat het was en ging lekker mijn verdiende glas bier thuis halen.
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

6 opmerkingen:

Anoniem zei

[url=http://dcxvssh.com]cbXLmGTEoFodlc[/url] - GorlCnaVXgcbqoKoo , http://hhmgziigpu.com

Anoniem zei

[url=http://vtyupdr.com]yzPsWND[/url] - xPzRQjscdJLCU - http://iluubcb.com

Anoniem zei

Excellent way of explaining, and fastidious post to take data regarding my presentation focus, which i am going to convey in
institution of higher education.

Feel free to visit my web-site: diets that work

Anoniem zei

Working out around the Bowflex XP differs than
free weights.

My page; mouse click the next document

Anoniem zei

Rely on me; you may love it after you set the practice!

Feel free to surf to my blog post; simply click the next internet page

Anoniem zei

Or if you'd like to add it as element of the aerobic training times it truly is ideal.

My website :: http://www.getfitnstrong.com/