Blogarchief

dinsdag 10 mei 2011

Een grensoverschrijdende wandeling over stille zandwegen door landerijen en het wondermooie beekdal van het Merkske, de Zondereigense Beemden 6, 11 en 19 km.

Er zijn soms van die half vergeten doodstille streken in ons land die je ogenblikkelijk in je wandelhart sluit. Zo loop ik al enkele weken regelmatig wandelingen in het rustige grensgebied met Belgie rond Baarle-Nassau en Baarle Hertog. Je wandelt hier over doodstille zandwegen, soms afgewisseld met een weinig gebruikte verharde weg, door een licht golvend landschap met uitgestrekte landerijen en pareltjes van stukjes oorspronkelijke natuur. Een werkelijk wonderschoon stukje natuur vormt de Beekvallei van het Merkske. Dit beekje ontspringt in Vlaanderen en mondt zo'n 16 km verder uit in de Mark.
Het vormt hier voor een groot deel de grens tussen Nederland en Belgie. Doordat de loop van het beekje erg meandert kent de rijksgrens ook veel bochten. Hierdoor is het beekje nooit gekanaliseerd en kent de vegetatie een grote variatie. Schitterende kleinschalige landschappen met ieder hun eigen flora en fauna geven het dal een geheel eigen gezicht. Op vrijdag 6 mei 2011 heb ik de route met een lengte van 19 km gelopen, met als startpunt de kerk in het kerkdorp Zondereigen in de gemeente Baarle Hertog. Ik had zo de smaak te pakken van het prachtige landschap van het beekdal, met de ontelbare volop bloeiende voorjaarsbloemen in de velden rond het Merkske, dat ik twee dagen later op zondagmiddag 8 mei 2011 de route van 6 km heb afgelegd.
Het startpunt van deze wandeling is op Eikelenbosch in Baarle-Nassau bij het informatiepaneel van Staatsbosbeheer. Deze korte wandeling van 6,4 km volgt volledig de gemarkeerde route van het laarzenpad wat door SBB hier door het beekdal is uitgezet en kan daarom ook zonder GPS worden afgelegd. Een wondermooie wandeling, door een glinsterend pareltje van oorspronkelijke natuur! Sommige plekjes zou je eigenlijk liever niet delen met anderen en lekker stiekem voor je zelf willen houden, maar goed dan: werkelijke een echte aanrader! De wandeling met een lengte van 11 km is de originele route van de VVV van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog en start eveneens bij de kerk in Zondereigen.
Baarle is zonder overdrijven uniek te noemen: 30 stukjes - 22 Belgische en 8 Nederlandse - vormen samen een tweelandenpuzzel. De landsgrens loopt soms zelfs door een voordeur! Om niet volledig het spoor bijster te raken zijn de huisnummers in de enclaves voorzien van de kleuren van de Nederlandse vlag of de Belgische leeuw. Ook de markeringen van het laarzenpad geven aan of je in Nederland, dan wel in Belgie wandelt. Er staan een aantal kapelletjes rondom het kerkdorp Zondereigen. De eerste kapel die je op de wandelroute tegenkomt is het kapelletje van Gel. Op het informatiepaneel valt te lezen dat de huidige kapel in 1939 werd gebouwd. Rond 1850 moet er al een voorloper hebben gestaan. Twee stevige knoestige lindebomen zorgen voor de nodige schaduw.
Het planten van lindebomen bij kapelletjes is een restant van de oude gewoonte om godsdienst te beoefenen onder deze bomen. Alle kapelletje rondom het dorp waren deze dag versierd met slingers van blauwe en witte strikken. Ik heb niet kunnen achterhalen waarom dit zo was. Het is trouwens ook nog eens een leerzame wandeling, want hier en daar staan er bij boerderijen informatiepanelen waarop het een en ander van het boerenbedrijf te lezen valt. Zo viel mijn oog op het paneel met het intrigerende opschrift 'Van Koe tot Koelkast'. Daar wilde ik wel meer van weten! De tekst luidt als volgt: De meeste koeien worden tegenwoordig gehouden in een open loopstal, dat wil zeggen, de koeien kunnen zich vrij bewegen binnen de stal.
Ze kunnen liggen of staan waar ze willen, eten en drinken als ze daar zin in hebben. Melk is gezond maar bewaart niet lang. Daarom gaat de melk onmiddellijk van de koe naar een tank waar ze gekoeld wordt. Deze koeltank wordt op bepaalde tijdstippen geledigd door een tankwagen die de melk naar de zuivelfabriek brengt. Daar wordt ze grondig onderzocht of ze goed is voor consumptie en welke prijs de boer er voor krijgt. Verschillende producten worden van melk gemaakt: de gewone drinkmelk, yoghurt, karnemelk, boter, room, kaas, chocomelk en roomijs, aldus het informatiepaneel. Tja, wellicht is deze informatie in Vlaanderen voor veel wandelaars nieuw. Wij Hollandse kaaskoppen weten echter wel waar de drinkmelk, kaas en de yoghurt vandaan komen, toch? Voor ons dan ook geen nieuws! Het is daar in Vlaanderen rondom het kerkdorp in de landerijen, velden en akkers heerlijk relax stil. Je wandelt er als een bevoorrechte vorst over de vele zandwegen.
Het stukje route in Belgie vanaf Zondereigen gaat door een kleinschalig ogend landschap. Na de Nederlandse grens worden de akkers duidelijk stukken omvangrijker, maar het is er even rustig. De route loopt door het gehucht Tommel, dat ligt ten zuidwesten van Baarle-Nassau, waar je voor de verandering weer eens in Belgie belandt. Dat duurt echter niet voor lang, want 700 meter verder op verlaat je Belgie weer. Je raakt daar echt helemaal van slag, als je probeert bij te houden of je op dat moment door Nederland of Belgie wandelt. Het wandelen over de heerlijke rustige brede zandwegen, dwars door de weidse akkers en weilanden blijft maar doorgaan. Wat een heerlijke wandeldag is het toch, bedacht ik mij niet voor de eerste keer vandaag. Na het boerengehucht Eikelenbosch en een stukje verharde weg arriveer je bij het informatiepaneel Beekdal van het Merkske. Hier begint ook het laarzenpad met een lengte van 6,4 km. Tot zover mag je ook over de verharde weg vanuit Eikelnbosch met de auto rijden.
Er is plek in de brede berm om de auto te parkeren. Nu volgt het mooiste deel van de wandelroute. In het natuurgebied van het Merkske staan rond deze tijd ontelbare hoeveelheden voorjaarsbloemen volop in bloei. Het is daar werkelijk puur genieten geblazen! Ik liep daar in een droge tijd, maar kon wel zien dat het wandelen hier in een natte periode echt 'soppen' zal zijn. Je moet dan beslist goede hoge waterdichte wandelschoenen aan trekken, om in het Beekdal van het Merkske de voeten droog te houden. De wandeling doet opnieuw Belgie aan. Het zand van de wegen tot nu toe maakt even plaats voor wit beton.
De omgeving blijft echter even rustig en stil als voorheen. De route gaat door het gehucht Ginhoven, een heel oude nederzetting en naar alle waarschijnlijkheid de bakermat van Zondereigen. Het schilderachtige beekje de Noordermark stroomt slingerend en al langs het gehucht. In de negende eeuw zou hier een Vikingshoofdman met de naam Gelmel een burcht hebben gebouwd. De Vikings kwamen met hun schepen de Noordermark opvaren. Dat moet in die tijd veel breder zijn geweest dan nu. De wandelroute steekt de Noordermark over en gaat door een stukje dennenbos verder.
Een groot bord bij een boerderij met de tekst Hoeve-ijs geeft aan dat je in die boerderij een ijsje kunt kopen. Verder op wordt de ook hier op deze plaats weer prachtige slingerende Noordermark voor de tweede keer overgestoken en gaat de wandeling recht op de kerktoren van Zondereigen af, waar aan de voet van de toren de auto  trouw op de nu toch wel vermoeide wandelaar staat te wachten.
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

1 opmerking:

Charlotte Peys zei

Beste Joop,

In de meimaand (ook wel de Mariamaand) worden kapelletjes in Vlaanderen wel vaker versierd.

Groeten,

- charlotte