Blogarchief

zondag 10 april 2011

Uitbundige bloeiende boomgaarden en het tere groen van een ontluikend landgoed Marienwaerdt, een wandeltocht langs de Linge 19 km.

Het zal niet bij iedereen bekend zijn dat de Linge de langste rivier van Nederland is. De Linge begint vlakbij het kasteel Doornenburg en stroomt 108 km verder bij Hardinxveld uit in de Merwede. Het is een echte regenrivier. Bij Doornenburg stroomt vanaf het Pannerdenskanaal tevens een klein deel van het Rijnwater via een duiker de Linge in.
Tot Tiel heeft de Linge het karakter van een gegraven wetering. Hier is de Linge kaarsrecht. Na Tiel vertoond de Linge het beeld van een oorspronkelijke rivierenlandschap. Op dit deel is de Linge niet alleen rijk aan prachtige dorpsgezichten en oude landgoederen, maar ook aan vele soorten planten en vogels.
Al lang geleden zijn grote delen van de oevers aangewezen als beschermde natuur- monumenten. Je vindt er buitendijkse graslanden, grienden, rietstroken, wielen en kleiputten. Staatsbosbeheer is de beheerder van deze natuurgebieden. De laatste jaren worden via het aanleggen van ecologische verbindingszones de in  vroegere jaren versnipperd geraakte natuurgebiedjes aan een gesmeed.
De dieren die baat hebben bij een groter leefgebied met de biotoop van een waterijke natuur, zoals bijvoorbeeld de ijsvogel, blauwborst en roerdomp, zullen zich hierdoor langs de Linge in grotere aantallen gaan thuisvoelen. Vroeger loosde de Linge zijn regen- en kwelwater bij Gorinchem in de Merwede.
Tenminste, als het water in de rivier de Merwede daar laag genoeg voor stond. Dat was lang niet altijd het geval, zodat regelmatig grote delen van het land rond de Linge overstroomde. Sinds 1818 is deze situatie sterk verbeterd toen het Kanaal van Steenenhoek in gebruik werd genomen. De waterstand van de Merwede is bij Hardinxveld over het algemeen laag genoeg om het water van de Linge op deze plaats ongehinderd af te voeren.

Waar vroeger in Gorinchem de havenmond van de Linge was is nu een prachtige, midden in het oude stadscentrum liggende, jachthaven aangelegd. Dat zorgt in de zomer voor veel toerisme en gezelligheid. Gorinchem is mijn woonplaats. Ik mag in het voorjaar, als de fruitbomen in volle bloei staan, graag langs de Linge wandelen. Zaterdag 9 april 2011 was het opnieuw zo'n heerlijke zonnige voorjaarsdag, waar we de laatste weken ruim mee worden bedeeld.
Een uitgelezen dag om van het prachtige kleinschalige rivierenlandschap van de Linge te gaan genieten. De startplaats is in Gellicum. Dat is uit Gorinchem het snelst te bereiken. Woon je in een ander deel van het land, of wil je met de trein reizen, dan is het station Beesd een uitgelezen beginpunt van de wandeltocht.
Het station Beesd ligt dicht bij een afrit van de A2 en heeft een klein parkeerterrein waar je gratis gebruik van kunt maken. Beeldbepalend voor het gezicht op het kleine Lingedorp Gellicum is de statige kerk met daaraan verbonden het rechthuis. De oorsprong van de kerk op deze plaats stamt uit het begin van de 13e eeuw. Zowel van buiten als van binnen is het een prachtig bouwwerk, maar de combinatie met een rechthuis maakt het pas echt bijzonder. Dit rechthuis werd omstreeks 1636 tegen de toren aangebuowd.
Waarom voor deze aanbouwconstructie is gekozen is onduidelijk. Misschien wilde men voordelig bouwen, het scheelde immers een muur! De voorgevel van het rechthuis wordt gesierd door een fraai wapenschild waarin we de wapens van de families Tengnagell en Van Boetzelaer kunnen onderscheiden. Beide families waren nauw met de geschiedenis van Gellicum verbonden. Ik woon al lange tijd in Gorinchem. Ik ben een liefhebber van fietsen en wandelen. Ik ken daarom het Lingegebied als mijn broekzak. Iedere keer weer vind ik het wandelen langs de Linge in het voorjaar, wanner de fruitbomen in bloei staan, een feest. Ook deze dag genoot ik weer volop en met mij vele anderen die op deze mooie zaterdag aan het fietsen of wandelen waren. Via het fietspad op het viaduct langs de A2 wordt de Linge overgestoken.
Via de Notendijk  wandel je heerlijk verder door het prachtige landgoed Mariënwaerdt. De naam Mariënwaerdt betekent het eiland (waard) van Maria. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan 't Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. De stroomrug waarop het klooster gebouwd werd, lag als een eiland te midden van het lager gelegen land, dat het grootste gedeelte van het jaar onder water stond. Het klooster bevond zich in een gevarenzone, precies op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant, waar vaak werd gevochten en geplunderd. Het werd dan ook meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. In 1567 maakten de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan. Vervolgens heeft het landgoed honderd jaar te koop gestaan, alvorens het in 1734 gekocht werd door A.O.R.F. graaf van Bijlandt, de voorvader van de familie Van Verschuer, de huidige eigenaren.
Hij bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij, waarvan de kelders met kruisbogen nog steeds te bezichtigen zijn. Sindsdien is Mariënwaerdt steeds in rechte lijn vererfd, waarbij de gebiedsgrenzen ongewijzigd zijn gebleven. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. Op Mariënwaerdt in haar huidige vorm staan drie landhuizen en zeventien boerderijen. Mariënwaerdt heeft 40 Rijksmonumenten, waaronder veertien monumentale hofsteden en vele hooibergen en vloedschuren. Het landgoed wordt door de huidige eigenaren toeristisch verder ontwikkeld. Na een mooie wandelronde, voor een groot deel door het stille ongerepte gedeelte van het landgoed, wordt bij station Beesd het landgoed weer verlaten.
De A2 wordt gekruist en gaat de route langs de camping Betuwe Strand verder. Op de camping ligt een grote waterplas met een waterskibaan. Heel leuk om daar even naar te kijken. Dan volgt er een lang stukje rechtuit wandelen langs de spoorlijn. Het verharde weggetje is echter smal en rustig. Daarna keert de wandeling terug op smalle lage dijkjes van de Linge. Via het schilderachtige Rhenoy wordt de Linge weer overgestoken, waarna het nog maar een klein tippeltje is naar de auto bij het kerkje van Gellicum.

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/