Blogarchief

dinsdag 7 september 2010

GPS wandeling Chibo D'En Bas 16 km, hoogte: 1150 - 1460 m, datum: 10-06-2010, Ovronnaz - Wallis, Zwitserland.

Op het eerste gezicht lijkt deze bergwandeling vanuit Ovronnaz naar de bergdorpjes Chibo D'En Bas en Chibo D'En Haut, met een hoogte verschil van slechts 310 meter wat moet worden overbrugt, een 'makkie'. De schijn bedriegt echter. Als je het hoogte profiel van de GPS track bekijkt zal je zien dat dit veel weg heeft van een wild 'berg-en-dal' landschap. Dus toch echt wel een wandeltocht, waarbij je bij thuiskomst goed voelt dat je deze dag lekker bezig bent geweest. De wandeling gaat over de bovenzijde van een steile berghelling, die bijna loodrecht vanuit het Rhonedal omhoog rijst.
Je kunt tijdens het wandelen voortdurend genieten van de meest prachtige uitzichten over het Rhonedal. Ik kreeg zo nu en dan het gevoel dat ik in een luchtballon boven het dal zweefde, zo loodrecht lijkt het landschap onder je te liggen. De route start vanaf de onderzijde van het wellnesscentrum Thermalp les Bains.
Via een inmiddels door mij al eerder gelopen voetpad gaat het langs chalets omlaag en  via de mooie smalle weg, direct gelegen onder de Micros winkel, wordt wat verder op de woest stromende bergrivier La Salentse overgestoken. Daarna gaat de wandeling via prachtige alpenweiden vol met voorjaarsbloemen de richting op van het bergdorpje Tsou. Via een brede in de rotswand uitgehakte grindweg, met een zeer ruw wegdek vol met losse stenen, gaat de route verder. Op deze weg mogen auto's rijden, maar je moet wel heel langzaam rijden om je auto aan de onderzijde heel te houden.
Veel auto's zal je hier dan ook niet tegen komen. De uitzichten over het brede Rhonedal zijn fantastisch. Op een gegeven moment wordt de brede grintweg verlaten een gaat de wandeling verder over een smal bergpad die ongeveer 150 m boven de grindweg ligt. Het bergpad zoekt zich een weg over de soms kale steile rotsen en dichte hellingbossen, waarbij je voortdurend zal moeten klimmen en dalen. Gevaarlijk is het overigens nergens. Op de lastige plekken in de route zijn voldoende hulpmiddelen aangebracht, zoals metalen trappen en veiligheidskettingen. Het is een zeer afwisselend pad. Dan loop je over kale rotsen en dan weer door een mooi loofbos. Echt genieten van de mooie natuur rondom, doe je hier!
Het smalle bergpad gaat uiteindelijk over in een bredere onverharde weg. Je loopt hier bij het gehucht Randdonne langs een grote kaasboerderij, waarbij je weer volop kunt genieten van de prachtige uitzichten op alpenweiden vol bloeiende bloemen, met daaronder het brede Rhonedal vol met wijngaarden en akkers. De smalle bergkloof Torrent de Metin wordt gepasseerd. Ik zag aan de wegwijzer dat er een bergpad door deze kloof omhoog liep.
Dat zag er uitnodigend uit. Ik besloot ter plekke om een paar dagen later een route uit te gaan zetten, die door deze smalle bergkloof zou voeren. Wat verder op wordt het op een steile helling hooggelegen dorpje Chibo D'En Haut gepasseerd. In het dorpje is een zeer uitnodigend restaurant met een romantisch, door druivenranken overwoekerd, terras gelegen. Via een smal voetpad, langs kleine houten chalets en door mooie alpenweiden, gaat de route omlaag.
Het lager gelegen tweelingdorpje Chibo D'En Bas wordt bereikt. Hier keert de route om. Via een smal bergpad wordt nu 150 meter lager de bergkloof Torrent de Metin weer overgestoken. Op deze plek is de bergkloof al een echt ravijn aan het worden. Via een smalle voetbrug wordt het wild kolkende bergriviertje overgestoken. Wat verder op gaat de wandeling door alpenweiden. Je moet hier echt wel je weg zoeken want, van een pad is geen sprake meer. Door gebruik te maken van de sporen die door de koeien zijn gemaakt valt dat best wel mee. Uiteindelijk bereik je de in de rotsen uitgehakte grintweg die de richting op gaat van Ovronnaz. Halverwege gaat de grintweg door een ruw in de rotsen uitgehakte tunnel. Gelukkig is de tunnel niet al te lang zodat je halverwege, in het inmiddels aarde donker geworden gedeelte, alweer in de verte het daglicht ziet schemeren. Ik wilde niet de zelfde weg naar Ovronnaz terug lopen. Bij het begin van het eerder op de dag gelopen smalle bergpad, gaat een andere smalle weg omlaag, het dal in. Uiteindelijk komt het pad uit bij de bergrivier La Salentse.
Echter wel een flink stuk onder Ovronnaz. Via een prachtig gelegen smal pad langs de rivier moet je dus weer een flink stuk omhoog lopen. De zoveelste helling die je op deze wandelroute zal moeten beslechten. Langs het pad staan in ieder geval genoeg banken om zo nu en dan weer even op adem te komen. De bergrivier wordt weer op het zelfde punt als eerder op de dag overgestoken, waarna de inmiddels bekende route terug naar het uitgangspunt aan de onderzijde van Thermalp les Bains wordt afgelegd. Onderweg liep ik weer voorbij de opvallende kale boom die volgehangen was met kleine vogelhuisjes. Echt een heel leuk gezicht en een foto waard! Ik was best wel heel blij na alle inspanningen op deze overigens heerlijke wandeldag, dat ik op het zonnige brede balkon van het appartement in een luie ligstoel, een lekker koel glas bier tot mij kon nemen. Dan is het dubbel op genieten geblazen!

Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: