Blogarchief

vrijdag 27 augustus 2010

GPS wandeling La Seya 14 km, hoogte: 1250 - 2190 m, datum: 08-06-2010, Ovronnaz - Wallis, Zwitserland.

Vanuit Ovronnaz kun je vele mooie bergwandelingen maken. Ik had vanaf het balkon van het appartement vanuit een luie stoel, met een glas witte koele fendant wijn in de hand, al meerdere malen het uitzicht bewonderd op de berg La Seya. Dat leek mij een hele mooie wandelbestemming. Op de digitale topografische kaart op de laptop zag ik dat je vanuit Ovronnaz een hele mooie rondwandeling over de bergtop kon maken.
Het was op dinsdag 8 juni 2010 prima weer om hoger de bergen in te trekken. De route start aan de onderzijde van het wellnesscentrum Thermalp les Bains. Via een slingerend voetpad gaat het tussen de chalets door omlaag. Bij de Micros winkel moet je even opletten dat je de smalle verharde weg linksonder de winkel neemt. Ik vind dit stukje weg prachtig, zo mooi slingerend tussen de schilderachtige oudere chalets, met de vele bloemen en kleine alpenweiden!
De bergrivier La Salentse wordt overgestoken waarna het bij het gehucht Tenevre over een smal pad vrij steil door de bossen verder omhoog gaat. Dat gaat zo als maar door tot dat op 1600 m hoogte het berggehucht Odonne wordt bereikt. In Odonne staat een grote boerderij die als centrale melk- en kaasmakerij dient voor de koeien die in de zomer in de hoger gelegen alpenweiden van de bergen grazen.

Het is een prachtige plek, die voor toeristen ook per auto bereikbaar is. Na Odonne gaat de route door schitterende alpenweiden vol met bloemen weer verder omhoog, de richting op van het uitzichtspunt  Grand Garde. Op zo'n 2150 m hoogte heb je wel de ergste inspanningen gehad. Je loopt nu een tijd lang op ongeveer gelijke hoogte.
De uitzichten over het Rhonedal zijn magnifiek! Er zit dan nog op het eerste gezicht een klein lastig stukje bergwand in de route, maar via de vast opgestelde alluminiumtrap en een aantal veiligheidskettingen is deze horde absoluut veilig en gemakkelijk te nemen. Na de bergtop La Seya (bijna 2200 m hoog) gaat het weer omlaag naar de bergpas Petit Pre.
Je komt hierbij terecht in het gebied wat in de winter als skipiste in gebruik is. De bergpaden die op de topografische kaart stonden aangegeven zijn hier inmiddels grotendeels verdwenen. Ik moest dan ook echt wel even zoeken naar een geschikte weg om naar beneden, terug naar Ovronnaz, te kunnen lopen.
Ik zag eigenlijk helemaal geen bergpaden meer. Via de skipistes was het naar beneden lopen toch wel goed mogelijk, zo bleek alras. De wild kolkende La Salentse wordt op een  hogere plaats opnieuw overgestoken, waarna je aan de bovenzijde van Ovronnaz het (kleine) centrum binnen loopt.
Dan is het nog maar 1 km wandelen terug naar het uitgangspunt aan de onderzijde van Thermalp les Bains.
Een prachtige bergtocht die ook voor minder ervaren bergwandelaars goed is te doen.

Je moet daarbij wel over een goede conditie beschikken want je moet een hoogte verschil van 940 m overbruggen en dat kost aardig wat zweetdruppeltjes, zo weet ik uit eigen ervaring!

Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: