Blogarchief

donderdag 29 juli 2010

Kleine Aa Route 22 km, wandelen langs de Essche Stroom, door de landgoederen Eikenhorst en Sparrenrijk, struinen door het schitterende natuurgebied van de Kleine Aa en via Nergena weer terug naar de startplaats in Esch.

De Bossche Meierij, de streek met een rijke verzameling aan natuur- gebieden, met mooie rivieren, beken, zandwegen en landerijen, ligt ten zuiden van 's-Hertogenbosch. Door dit gebied heeft de VVV van het stadsgewest 's-Hertogenbosch een aantal wandelroutes uitgezet met een lengte van rond de 21 km. Ik heb daarvan in het verleden al een aantal van afgelegd.


Op dinsdag 27 juli 2010 ging ik de door mij aangepaste Nergena Route lopen, met de nieuwe naam de Kleine Aa Route 22 km. Ik vond de originele route niet zo fraai. Het stuk van 600 m over een secundaire weg langs de A2 leek mij helemaal niets! Ook wist ik van vroegere wandeltochten door deze streek dat het heel mooi struinen is door het natuurgebied rondom de Kleine Aa.


Dat is een zijtak van de Dommel. Om het stuk langs de A2 te vermijden had ik een route uitgezet langs het voor publiek afgesloten landgoed Beukenhorst. Op de topografische kaart op de PC zag dit er allemaal prima uit. Via het graspad langs de Essche Stroom zou ik daarna het landgoed Eikenhorst kunnen binnengaan.


De wandeling begint vanaf de Markt in dorpje Esch. Op de woensdag zal je ergens anders moeten parkeren want dan is er de weekmarkt. Na het dorpje gaat het direct, nog voor de brug over de Essche Stroom, rechtsaf over het graspad langs het water. De Essche Stroom is hier in het verleden kaarsrecht getrokken, maar door de flauwe bochten vormt het kanaal, met de kaarsrechte hoge populieren langs de oevers, een heel imposant landschap.

Mijn gewijzigde versie van de Nergena Route ging over de volgende brug linksaf. Helaas, wat er op de topografische kaart thuis op de PC allemaal zo mooi uitzag, bleek in de praktijk niet zo te zijn. Het was niet mogelijk om langs het voor publiek gesloten Beukenhorst, aan de andere zijde van de spoorbaan, een voor voetgangers opengestelde weg te vinden, waarmee de Essche Stroom weer bereikt zou kunnen worden.


Er zijn wel plannen om het gebied tussen de spoorbaan en de Essche Stroom open te stellen maar dat duurt nog een aantal jaren, zo las ik na wat googelen op internet. Je zal dus op deze wandelroute helaas de minder fraaie 600 m langs de A2 moet afleggen. Maar dan heb je daarvoor al een heel mooi gedeelte over het stille graspad langs de Essche Stroom gelopen en daar mag wat ongerief tegenover staan, niet waar?


Na de A2 gaat het rechtsaf, over een zandweg door de weiden en langs houtwallen. Dan gaat de wandelroute het landgoed Eikenhost binnen. Eikenhost werd aangelegd in 8106 en heeft een oppervlakte van 35 ha. Het landgoed is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij werden onder meer waterpartijen aangelegd die leken op natuurlijke gevormde beken en plassen. In 2004 is Eikenhorst aangewezen als rijksmonument. Het is, ondanks het geruis van de dichtbij gelegen A2, een prachtig oud landgoed om doorheen te wandelen.

Het is hier echt genieten!  Sparrenrijk, het volgende landgoed waar de wandelroute door heen gaat, is weer een heel ander soort natuurgebied. Van oorsprong is het een productiebos, waarvan het hout werd gebruikt als stuthout voor de steenkoolmijnen in Limburg. De lanen zijn er recht, al hoewel ik toch wel tijdens het lopen een paar door het bos slingerende paden vond. Daarna gaat de wandeltocht een paar kilometer door het bewoonde gebied van Boxtel. Toch is het park Molenwijk in Boxtel helemaal niet onaardig om doorheen te lopen. Je komt langs een kinderboerderij, terwijl de lanen er heel rustig en autovrij zijn. Na het oversteken van de twee spoorlijnen wordt het bewoonde gebied weer verlaten en wordt de omgeving steeds landelijker.

Na de onverharde Scheepsdonkerweg begint rechts het struinen door het natuurgebied langs de Kleine Aa. Heerlijk dat er steeds meer van dergelijke mooie natuurgebieden voor publiek open worden gesteld! Met hulp van paarden wordt het natuurgebied open gehouden. Dat levert hele mooie plaatjes op van grazende donkerbruin glanzende paarden op in de velden en langs poelen, en tussen de ruige stukjes wilgenbos, en struikgewas van wilde rozen. De Kleine Aa is een typisch voorbeeld van het Brabantse Landschap in vroegere eeuwen. Na de spoorlijn wordt over een zandweg de Kleine Aa verder gevolgd maar op deze plek ziet de rivier er heel anders uit. Dit stuk is in de jaren zestig van de vorige eeuw gekanaliseerd en toont daardoor een stuk minder romantisch dan het voorgaande kronkelende gedeelte. Uiteindelijk wordt de zandweg verlaten en wordt het riviertje overgestoken.

Het gaat nu de richting op van het gehucht Nergena, waar de oorspronkelijke route zijn naam van ontleent. Als je hier doorheen loopt kun je wel begrijpen dat ik de route een andere naam heb gegeven. Nergena bestaat op het oog uit maar twee boerderijen en verder valt er helemaal niets te beleven. Het is er echter wel een mooi landelijk gebied, en ondanks de verharde wegen, een genot om doorheen te wandelen. Na het oversteken van de Esschelaan gaat het weer verder over een zandweg. Dan zie je in de verte de kerktoren van Essche al liggen. Het laatste stuk van de wandeltocht gaat over een smal fietspad langs een paar kleinschalige vochtige hooilanden, door houtwallen van elkaar gescheiden. Een stukje klassiek oud Brabants boerenland. Dan wordt de bewoonde wereld van Essch binnengegaan, waarna twee straten verder op de Markt wordt bereikt. Heerlijk om de verhitte wandelschoenen uit te kunnen trekken, en te verwisselen voor een paar open luchtige sandalen. De wegen rondom 's-Hertogenbosch zijn nu helemaal klaar en het is bovendien vakantietijd. Helemaal geen last dus, van de anders gebruikelijke avondspits en was ik binnen het half uur weer terug in Gorinchem. Zo zou het altijd moeten zijn!

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: