Blogarchief

maandag 26 juli 2010

GPS wandeling Naturschutzgebiet Gletscherkessel Prag 15 km, hoogte: 680 -990 m, datum: 04-06-2010, Prag - Schwarzwald, Duitsland.

Na regen komt zonneschijn. Dit spreekwoord gaat gelukkig ook in het Zwarte Woud op. Na een koude dag met regen was het op vrijdag 4 juli 2010 weer een heerlijke zonnige vakantiedag. Een dag om een mooie wandeltocht te maken door het Naturschutzgebiet Gletscherkessel Prag.


De wandeling start vanaf een parkeerplaats langs de Hochkopfstrasse (L151), halverwege de helling tussen het Hochkopfhaus Zum Auerhahn en het dorpje Prag. De eerste kilometer van de wandeling gaat door dichte donkere wouden die het Zwarte Woud zijn naam hebben gegeven. Het was in de schaduw tussen de bomen nog fris. Daar kwam snel een einde aan toen de weilanden rond Prag werden betreden.


Het oog wordt gestreeld door de prachtige uitzichten over het landschap van de oude gletsjer bedding, waarin het dorp Prag gelijk een in de zon pronkende parel, is gelegen. Het landschap rond Prag werd in de laatste ijstijd gevormd. Zo'n 10.000 tot 20.000 jaar geleden kwamen er op deze plaats niet minder dan 6 gletsjers tezamen. Vandaag de dag is de oude gletsjerbedding een natuurgebied met zeldzame dieren, planten en kleine gletsjer meren.

Het oppervlakte van dit in 1994 bij wet beschermde natuurreservaat bedraag 4720 ha. Het dorpsbeeld van het dorpje Prag wordt door de vele grote, soms meer dan eeuwen oude, Schwarswald boerderijen bepaald.


De keuken van het in 1717 gebouwde Waldiburhofs in Prag bezit tot op heden geen schoorsteen. Boven het houtfornuis bevind zich een grote schouw die de rook van het fornuis opvangt en afkoelt, waarna de rook via een opening in het dak wordt afgevoerd. In de schouw werd vroeger de beroemde Schwarzwalder Schinken gerookt. De bijgevoegde foto van een tekening geeft een impressie hoe een dergelijke keuken er vroeger uitzag.



De Duitsers in het Schwarzwald zijn trots op hun natuur. Je komt er regelmatig tijdens het wandelen uitingen van tegen, zoals met houtsnijwerk opgesierde schuilhutten en drinkbakken in de bossen en weilanden. De wandelroute daalt, afwisselend door bossen en langs weilanden, langzaam naar de bodem van het Pragtal.


Eerst hoor je nog even het weinige verkeer op de verharde weg door het dal, maar plotsklaps verdwijnt dat verkeersgeruis vrijwel volledig. Zoals je bij gletsjers altijd ziet, ligt er langs de rand van het ijs, langs de helling van de gletsjerbedding, een hoge langgerekte rij rotsen die eerst door het ijs zijn meegevoerd, maar bij het smelten hiervan zijn achtergebleven. Op deze plaats loopt de route door een klein, door zo'n dergelijke langgerekte rij oude gletsjer rotsen gevormd dal, die het geruis van de autoweg op het wandelpad volledig tegenhoudt.

Wat verder op loop je langs enkele kleine gletsjer meren. Dat ziet er heel lieflijk uit. Er staan enkele uitnodigende banken rond langs de oevers. Daar kon ik geen weerstand aan bieden en hield een half uurtje rustpauze op een van de banken.


De wandeling gaat maar een klein stukje door het dorp, om daarna direct weer langs de beek de Pragbach, door een zee van weldbloemen in de weiden, verder te gaan. De beek wordt via een smalle houten brug overgestoken.


Over een prachtig smal bergpad, een paar meter boven de oevers van de Pragbach, gaat het verder. Via een warme in de zon gelegen berghelling, over een smal graspad door een halfverwilderde rotsachtige weide, gaat het nu weer omhoog.


Ik had de GPS route zodanig uitgezet dat ik steeds op de rand van de bossen en de weilanden zou lopen. Daar was ik uitstekend in geslaagd.

Vrijwel dit hele verdere stuk wandelen, tot aan het uitgangspunt waar de auto staat geparkeerd, kun je volop genieten van prachtige uitzichten over het Pragtal.
Mocht je in de buurt van Prag vakantie houden, dan moet je beslist ook eens deze schitterende wandelroute gaan afleggen. Daar zal je zeker geen spijt van hebben!



Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/