Blogarchief

woensdag 21 juli 2010

GPS wandeling Gersbach-Wehraschlucht 16 km, hoogte: 520 -930 m, datum: 01-06-2010, P-Wehraschluchtbrucke - Schwarzwald, Duitsland.


Tijdens de vakantie in 2009 in het Schwarzwald heb ik een wandeltocht gemaakt door de Wehraschlucht en een paar dagen later over het daar boven gelegen plateau van Gersbach. Het leek mij leuk om tijdens deze vakantie in het voorjaar van 2010 de twee tochten te combineren tot een wandeltocht met een lengte van 16 km.

De wandeltocht begint vanaf het parkeerterreintje bij de oude Wehraschlucht- brucke. Het is een tocht waarbij de kuitspieren veel werk te verzetten krijgen. De hoogteverschillen die op deze tocht overbrugd moeten worden zijn best wel pittig. Het is een prachtige route, waarbij je kunt genieten van mooie uitzichten vanaf de weilanden rondom Gersbach - bij mooi weer zie je de alpen van Zwitserland liggen - en de smalle steile bergpaden door de Wehraschlucht.

Vanaf het parkeerterreintje bij de oude Wehraschluchtbrucke wordt de weg overgestoken, waarna direct een smal bergpad, goed aangegeven met een routebordje, tamelijk steil omhoog gaat. Na ongeveer 300 m neem je de afslag naar rechts, de richting op van Gersbach.

Het smalle steile bergpad komt wat verder op, bij een open plek in het bos met een hoge jachtstoel, uit op een bredere grintweg. De grintweg volgt een tijdlang de beek de Gersbach. Uiteindelijk bereik je, na een paar originele Schwarzwald huizen en een oude kleine houtzagerij, de open weilanden van het plateau van Gersbach.

Zo eind mei, begin juni, staan zoals gebruikelijk om deze tijd de weilanden overvol met de meest mooie veldbloemen, waaronder verschillende soorten orchideeën. Dat is volop genieten en uitgebreid fotograferen! Je moet snel zijn met genieten, want al een paar weken later worden de velden gemaaid en zijn alle mooie bloemen weer voor een jaarlang verdwenen.

Je komt op de route verder geen enkel gasthof tegen. Wil je wat gebruiken, dan zal je op dit punt verder omhoog moeten lopen naar het dorp Gersbach. Een aanrader is het gasthof Muhle wat in de wijde omtrek bekend staat om zijn uitstekende keuken. De wandeling gaat verder door de weilanden met de mooie bloemenzee en prachtige uitzichten.


Meer dan 30 jaar terug heb ik hier eens een aantal vakantieweken doorgebracht en het is leuk om te zien dat er in de loop van de jaren nog niet zo gek veel is veranderd. Er zijn wat traditionele Schwarzwald- boerderijen verdwenen, maar er zijn er nog genoeg overgebleven waarvan de mestvaalt, net als vroeger, nog altijd direct aan de weg is gelegen.

Na een mooie tocht over de weilanden van het plateau gaat bij een grote holle eik met een toepasselijk bordje 'Hohle-Eiche' de wandelroute de bossen weer binnen. Vanaf nu gaat de route zo'n 450 m omlaag de richting van het stuwmeer in het Wehratal op. De Wehra Stausee wordt niet aangedaan.

Ongeveer 100 m boven het meer gaat de route linksaf de richting op van het smalle steile bergpad door de Wehraschlucht. Een prachtig ruig bergpad, wat je niet dikwijls in het niet zo hoge Zwarte Woud elders zal tegen komen.

Een paar vrijwilligers van het "Schwarzwaldverein" waren aan het werk op het bergpad om verzakkingen en andere beschadigingen, die het pad in de afgelopen strenge winter heeft opgelopen, te herstellen. Ze waren verheugd met mijn komst want ze dachten hulp te krijgen bij hun vrijwilligerswerk.

Daar was ik toch wel een beetje te moe voor, na al het geklim naar Gersbach en weer omlaag. Daar hadden ze wel begrip voor. Ruim 130 jaar geleden werd de “Schwarzwaldverein” opgericht, die in het Zwarte Woud met hulp van vrijwilligers een net van meer dan 24.000 kilometer wandelpaden van bewegwijzering heeft voorzien.

De beroemde Westweg, aangegeven met een rode ruit, is met ruim 100 jaar de oudste lange wandelweg van Duitsland. Over 285 kilometer loopt de “kwaliteitsweg loopbaar Duitsland” (een Duits certificaat voor bijzonder mooie wandelwegen) over de mooiste toppen en valleien van Pforzheim in het noorden naar Bazel aan de Zwitserse grens in het zuiden.

Min of meer op mijn knieen - de vermoeidheid had toegeslagen - bereikte ik weer het parkeerplaatsje bij de oude Wehratal- schluchtbrucke. Als je eenmaal weer in de auto zit is de vermoeidheid bij toverslag verdwenen. Ik verheugde mij al op het heerlijke avondmaal in het gasthof Sternen in Schwarzenbach. Daar had ik wel trek in na deze mooie lange wandeltocht!

Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: