Blogarchief

zondag 2 augustus 2009

Wandelen door bos, akkers en weilanden, over graspaden langs beken, Waterpark Groote Beerze 9, 14 en 19 km.



























































Het Brabantse Waterschap De Dommel heeft een aantal beschrijvingen van mooie wandelroutes op hun website staan klik hier Ik mag zo nu en dan graag een van deze wandelingen gaan lopen. Op zaterdag 1 augustus 2009 was de wandelroute 'Waterpark Groote Beerze' aan de beurt. De oorspronkelijke route heeft een lengte van 14 km, maar kan ook afgekort worden tot 9 km. Ik heb er nog een derde route aan toegevoegd die 19 km lang is. De wandeling begint vanaf de parkeerstroken aan de Boskant in Bladel. De wandeling gaat door de stroomgebieden van de Aa of Goorloop en de Groote Beerze. Je loopt hierbij deels door bos, en deels temidden van akkers en weilanden. De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden en de graspaden langs de beken. Het gras op de paden langs de Aa of Goorloop kan lang en nat zijn. Het dragen van waterdichte schoenen wordt hierbij dan ook sterk aangeraden. Neem bij natweer voor alle zekerheid een regenbroek of gamaschen in de rugzak mee. Kan altijd van pas komen! Ik was persoonlijk heel blij met mijn afritsbroek. Op het graspad langs de oevers van de beken loop je hier en daar door brandnetels en lage bramenstruiken. Ondanks het warme weer op deze wandeldag heb ik uit voorzorg langs de beken de lange pijpen weer aangeritst. Ik kon hierdoor het gevoelige vel van de wandelkuiten ongeschonden houden.

In de 19e euw was Bladel een kleine boerengemeenschap temidden van uitgestrekte heidevelden. In de 20e eeuw werd de heide in rap tempo ontgonnen en in gebruik genomen als landbouwgrond. Jammer genoeg is hierdoor veel waardevolle natuur verdwenen. Maar gelukkig kan de natuur zich weer snel herstellen, als de omstandigheden daarvoor worden geschapen. Tegenwoordig wordt flink geïnvesteerd om rond Bladel, en op andere plaatsen in Noord-Brabant, opnieuw waardevolle natuurgebieden te laten ontstaan. Beken spelen hierbij een belangrijke rol. In het dal van de Groote Beerze tussen Bladel en Hapert heeft het Waterschap De Dommel een waterpark aangelegd rond de rioolwaterzuivering. Rietvelden en een moerasbos helpen de rioolwaterzuivering op natuurlijke wijze bij de zuivering van het afvalwater. In waterpark de Groote Beerze zijn over en lengte van bijna een kilometer bochten aangebracht in de Beerze en krijgt de natuur er volop de ruimte. Ook voor de Aa of Goorloop ten zuiden van Bladel heeft het waterschap plannen om de natuurlijke loop van de beek te herstellen. De werkzaamheden rond Bladel maken deel uit van een veel groter plan om het voorkomen van wateroverlast langs de Beerze hand in hand te laten gaan met natuurontwikkeling. Zo wordt het dal van de Beerze meer en meer tot een heel aantrekkelijk wandelgebied omgetoverd.

Na het verlaten van Bladel gaat de route de richting op van de Kroonvennen. Deze drie vennen zijn overblijfselen van de grote heidevelden die hier vroeger lagen. Maar ook deze vennen hebben het zwaar te verduren. Het oprukkende bos en de droogte bedreigen nu ook het voortbestaan van deze vennen. Om de oorspronkelijke vegetatie te behouden is onlangs de voedselrijke bovenlaag rond de vennen afgeplagd. Hierdoor krijgen de planten die van arme grond houden zoals dopheide, veenmos en zonnedauw de ruimte. Na de Kroonvennen gaat de wandeling over zandwegen langs de rand van akkers en bos verder. Ik zocht hierbij zoveel mogelijk de schaduwrijke bosrand op want het was op deze zomerdag drukkend warm. Op de akkers wordt grotendeels snijmaïs verbouwd. Dat was nu begin augustus al behoorlijk hoog, wat het normaal zo weidse uitzicht over de velden in de weg stond. Hierna loop je het landgoed Ten Vorsel binnen. Ten Vorsel is een klein landgoed dat bestaat uit een afwisseling van bossen en landbouwgronden waaronder enkele oude, bolle akkers. De plek is al lang bewoond, de hoeve Ten Vorsel wordt al in 1173 vermeld. Er staan verschillende oude beuken op het landgoed. Het bekendst is de Heksenboom van Zwarte Kaat, vernoemd naar een 17e eeuwse roversvrouw die hier begraven zou zijn. De beuk is zo'n 120 jaar oud en, zoals nu eenmaal alle oude knoestige beuken, prachtig om te zien.

Na het landgoed kom je uit bij het beekdal van de Aa of Goorloop. Ik zag het bijna heuphoge ruige gras vol met kruiden van het graspad langs de oever van de beek en besloot gelijk dat dit geen pad is waar je met blote benen ongeschonden over heen kunt wandelen. Ik had gelukkig de pijpen van mijn afritsbroek in de rugzak meegenomen. Dus daarom snel aanritsen, deze op dit moment door mij zeer gewaardeerde nuttige kledingstukken! In het beekdal van de Aa of Goorloop liggen zogenoemde 'natte natuurparels'. Dat zijn hydrologische gevoelige gebieden die vanwege specifieke omstandigheden van bodem en water hoge natuurwaarden hebben. Een groot deel van het beekdal van de Aa of Goorloop is als natte natuurparel aangeduid. Het Waterschap De Dommel voert werkzaamheden aan de beekloop uit die de omstandigheden voor de vochtminnende planten- en diersoorten optimaal maakt. De Aa of Goorloop vormt samen met het iets oostelijker gelegen Dalemstroompje de bovenloop van de beek de Groote Beerze. Dankzij de aanwezige kansen voor natuur- en watersysteemherstel is de Beerze, inclusief bovenloop Aa of Goorloop, aangewezen als robuuste ecologische verbinding. Een dergelijke verbinding heeft als doel om een robuust en duurzaam ecologisch netwerk te realiseren dat grotere natuurgebieden met elkaar verbindt. Het waterschap is van plan om hier de natuurlijke loop van de beek weer te herstellen. Door het verwijderen of verplaatsen van de oevers krijgt de beek meer ruimte, wordt het water meer vastgehouden en krijgt de natuur nieuwe kansen. De naam van de beek, de Goorloop, heeft niets te maken met een eventuele slechte waterkwaliteit. Goor of goirl wijst op laaggelegen, moerassige grond.

Even dacht ik op het einde van de route langs de oever van de beek dat ik de verkeerde oever uit had gekozen om langs te wandelen. Ik kon namelijk op eens niet verder omdat er een andere smalle beek op de Aa of Goorloop uit kwam. Ik vreesde al het hele stuk terug te moeten lopen. Gelukkig zag ik dat er vijftig meter verder op een landbouwbruggetje over de beek lag. Na het beekdal gaat de wandeling over een zandpad door weilanden verder. Het gaat nu de richting op van het Waterpark Groote Beerze. Het waterpark is een goed voorbeeld dat waterbeheer en natuur uitstekend kunnen samengaan. Rondom de rioolwaterzuivering zijn een moerasbos en riet- en biezenvelden aangelegd. De wortels van de planten en bomen, alsmede de bacteriën die daarop leven, halen voedingstoffen zoals stikstof en fosfaat uit het water. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit. In het moerasbos groeien wilgen en elzen. De wandeling voert over een knuppelpad dat, op veilige hoogte boven het water, hier dwars doorheen loopt. Verder is naast de oude rechte beekbedding van de Groote Beerze een kronkelende, nieuwe bedding gegraven waar de natuur zijn gang kan gaan. Met een beetje geluk spot je hier een ijsvogel of blauwborst. Langs het hek van de rioolwaterzuivering Hapert wordt het Waterpark Groote Beerze weer verlaten. Het laatste stukje van de route gaat dwars door Bladel. Je loopt hierbij onder andere door een drukke gezellige winkelstraat, waar de uitnodigende terrassen van de horecagelegenheden je aanzetten tot een korte verpozing, om een lekker koel tapbiertje te nuttigen. Een mooie en interessante wandelroute die je laat zien dat het werk van het Waterschap De Dommel tot mooie nieuwe natuur leidt.

Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: