Blogarchief

dinsdag 4 augustus 2009

Wandelen over door middeleeuwse monniken aan de rivier ontworstelt land en het eiland van Ridder Artus, Slot Loevestein-Munnikenland 14 km.













































Ik waarschuw maar alvast. Bij deze wandeling die ik op 7-01-2006 liep komt de modder tot aan je knieën! Maar dat was echter in de winter. Ik heb deze wandeling op dinsdag 4 augustus 2009 in hartje zomer nog eens gelopen en toen was van modder absoluut geen sprake. Het ligt er dus maar aan in welke jaargetijde je deze wandelroute gaat afleggen. Normaal loop ik nooit tweemaal de zelfde route. Dit keer week ik daar van af omdat de wandeling voor een deel over uitgestrekte verlaten stranden langs de Waal voert. Met het warme weer op deze zomerdag is het dan heerlijk om zo nu en dan een verfrissende duik in de rivier te nemen en je daarna op een strandje in het warme zand lekker te laten opdrogen. Je loopt vooral in het begin van de wandeling over paden welke zijn gemaakt door grote door Staatsbosbeheer uitgezette grazers. Een paar keer moet een hek en afrastering worden bedwongen. Je loopt door een natuurgebied waar de vroegere steenfabrieken mooie plassen heeft achtergelaten welke bevolkt zijn met grote hoeveelheden watervogels. Maar bovenal is het een landtong waar historische sporen duidelijk zichtbaar zijn. De landtong werd in 1264 in bruikleen genomen door de monniken van het Cisterciënzerklooster van Villers te Viller-la-Ville. Ze kregen het gebied in leen van Willem van Horne, heer van Altena en vader van Dirc Loef. De monniken dempten de kreken, legden kades aan, groeven sloten en ontgonnen en verbouwden het ingepolderde land. Ook bouwden zij hun klooster. Het was een harde strijd. Na 70 jaar gaven ze het, door schulden gedwongen op. In 1333, gaven ze hun bezittingen weer aan de heren van Vorne en Altena terug. Wat ze ons nalieten zijn de typisch 13e eeuwse ontginningspatronen én een naam van het gebied: ‘Munnikenland’ (uit verkoopakte 1349). Net tegen de dijk van het Munnikenland, in het uiterste westpuntje van de Bommelerwaard, lag een klein eilandje met de naam Milites Insula Artusii (Het eiland van ridder Arthus). Dit werd nooit aan de monniken te leen gegeven. Het lag zo strategisch dat de bouw van een kasteel, Slot Loevestein, gepaster bleek. En zo geschiedde.

Wie kent niet het verhaal van Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein is ontsnapt? Hij was daar samen met zijn vrouw Maria van Reigersberch en dienstmeisje Elselina van Houweningen vanaf 5 juni 1619 gevangen gezet. Hij mocht wel blijven studeren en schreef in gevangenschap zijn Inleiding tot de Hollandsche Rechtsgeleerdheid. Daarvoor kreeg hij een kist boeken die soldaten bij een familie in Gorinchem ophaalden; later zou de kist terugbezorgd worden. Dat bracht Maria na anderhalf jaar op een idee. Zij maande Hugo: "Kruip in die kist en zorg dat je er twee uur in kunt blijven zitten zonder geluid te maken". Ze liet hem avonden lang oefenen. De tijd begon te dringen, omdat het 12-jarig bestand met Spanje binnenkort afliep, waarna mogelijk de vluchtroutes minder veilig zouden zijn. Op 22 maart 1621 ontsnapte Hugo uit Loevenstein. Op deze dag was het jaarmarkt in Gorinchem, en de gevangenisbaas was weg. Maria legde met Elselina de boeken in het bed, zodat het net leek of Hugo ziek was. Met alleen zijn ondergoed en zijden kousen aan kroop hij in de kist. Elselina ging met de soldaten mee naar Gorinchem om de kist in de gaten te houden. Eenmaal bij de familie aangekomen stapte Hugo eruit om ijlings in metselaarskleren naar Antwerpen te vluchten. Vandaar vertrok hij naar Parijs. Hoe het verder met zijn uiterst slimme vrouw Maria is afgelopen heb ik niet kunnen ontdekken!

Het terrein bevat een aantal niet te missen herkenningspunten zoals de rivieren, Slot Loevestein en de hoge silo’s bij het startpunt van de wandeling. Je kunt hier dus eigenlijk best ook wel zonder een GPS wandelen. Verdwalen zal je niet snel. Bij het voetveer naar Woudrichem kun je overvaren maar ook op het naast gelegen zandstrand heerlijk van de zon genieten. De steiger bij Slot Loevestein is de opstapplaats van het veer naar Gorinchem Na het Slot gaat de wandeling tot bijna aan Brakel voornamelijk over de stranden van de Waal. Voor Brakel gaat de route via het naast gelegen fietspad weer naar het startpunt terug. Het laatste stuk van de wandeling, vanaf de gebouwen van het waterleidingbedrijf, gaat weer dwars door een natuurgebied wat vroeger deel uitmaakte van de waterlinie. Dit oude verdedigingswerk heeft hier als op zoveel andere plaatsen in Nederland voor een schitterend waterrijk natuurgebied gezorgd.

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier

Meer wandelingen op website: jvanderperk.nl

Geen opmerkingen: