Blogarchief

woensdag 3 december 2008

Van Kasteel Amerongen klimmen naar de Amerongse Berg en via moerassige uiterwaarden van de Rijn weer terug 12 km.

















De natuurgebieden van boswachterij Amerongse Berg hebben de grootste hoogteverschillen van de Utrechtse Heuvelrug. Het hoogste punt is de Amerongse Kop, op 69 meter boven NAP. Het heuvelachtige terrein is geliefd bij mountainbikers en sportieve wandelaars. Er liggen aantrekkelijke ruiter- en menroutes. Lange lanen, oude houtwallen en prehistorische grafheuvels maken de geschiedenis zichtbaar. Tijdens de weekenden kan het in dit natuurgebied behoorlijk druk zijn. Op maandag 1 december 2008 ben ik echter maar heel weinig andere wandelaars tegen gekomen. Deze mooie streek ligt relatief dicht bij mijn woonplaats Gorinchem. Ik heb hier al meer wandeltochten gemaakt zoals: 'Rond Amerongse Berg en het landgoed Prattenburg 13 km' klik hier en 'Amerongse Berg 14 km' klik hier. Deze wandelroute over de Amerongse Berg met een lengte van 12 km is toch echter weer totaal verschillend aan de twee eerdere tochten die ik hier heb gemaakt. De route start vanaf het grote parkeerterrein aan de Drostestraat 20 in Amerongen, tegenover de ingang van Kasteel Amerongen. Juist in de koude wintermaanden is het plezierig als er zich op de route horecagelegenheden bevinden, zodat je in een verwarmde omgeving onderweg kunt uitrusten. Deze route is daar dan ook speciaal op uitgezet. Je loopt tweemaal langs het bosrestaurant 't Berghuis klik hier (nov t/m april ma, di en do gesloten) en een keer langs het Pannekoekhuis (ma gesloten). Ik besloot wegens de goede weersvooruitzichten juist om op deze maandag te gaan wandelen. Ik had dus pech. Alles was dicht en moest ik mijn broodjes op een vochtige klamme bank in het bos nuttigen. Goed ingepakt tegen de kou, en met een vel isoleren plastic bij de hand om het zitvlak droog te houden, is dat natuurlijk ook best wel uit te houden.

Bij het uitstappen uit de auto trekt het Kasteel Amerongen direct alle aandacht naar zich toe. De zon scheen prachtig over het in lichte nevelen gehulde landschap van de uiterwaarden langs de Rijn. Het kasteel ligt aan de rand hiervan. Ik heb dan ook eerst een foto- en filmrondje om het kasteel gemaakt. Amerongen is een schilderachtig stadje. Vanaf het kasteel gaat de route via de Drostestraat langs de Andrieskerk. De toren van deze gotische kerk lijkt qua bouwstijl op de Utrechtse Domtoren. De ranke toren is van ver te zien. Daarna wordt er een drukke weg overgestoken die voor zo'n 100 m moet worden gevolgd. Dan slaat de route linksaf en gaat de wandeling verder over de onverharde bospaden van de boswachterij van Staatsbosbeheer. De route volgt eerst de rand van een glooiende akker. Op deze akkers werd tot het begin van de twintigste eeuw tabak geteeld. De bodemsamenstelling van leem en zand en de lichte helling op het zuiden maakten de randen van de Heuvelrug geschikt voor de tabaksteelt. De tabak werd te drogen gehangen in lange, houten schuren. Op het veld en even verder in het bos naast 't Berghuis staan nog twee tabaksschuren, die beide ruim 200 jaar oud zijn. De tabak verdween uiteindelijk van de velden vanwege de concurrentie met de Indische tabak. Alleen tussen 1940 en 1945 leefde de teelt weer op.

Het Berghuis is niet alleen een restaurant maar oogt ook als een klein boerenbedrijfje. Er stond een tractor op het erf en op het naast gelegen weilandje graasden enkele paarden. De eigenaars zijn duidelijk mensen die van het landelijk wonen in het bos volop kunnen genieten. Naast het Berghuis is een voorbeeld van een grafheuvel aangelegd. Je kunt er, via een pad dwars door het midden, door heen wandelen. Informatiepanelen brengen je op de hoogte hoe het in het verleden toeging met het begraven van de toenmalige bewoners. Op deze plek begint de klim omhoog naar de top van de Amerongse Berg. Je wandelt hier over een mooie brede slingerende beukenlaan naar boven. De berg is met 69 meter de hoogste top van de provincie Utrecht. Boven op de top heb je helaas geen uitzicht. De top ligt midden in het bos. Het bos is heel mooi stil en nevelig op deze koude winterdag. De laag staande winterzon trok langs de boomstammen brede banen van licht door het verder zo donkere bos. Het is een van de oudste bossen op de heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en danken hun bestaan aan de kasteelheren. Hier en daar lijkt het op een oerbos, met zijn enorme woudreuzen, weelderige ondergroei en omgevallen stammen. De Amerongse Berg ligt in een kersvers nationaal park, want sinds 2003 maakt de boswachterij deel uit van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Na de beboste top van de Amerongse Berg gaat het weer omlaag. De route gaat de richting op van de Leemkuil. Na een rondje om de Leemkuil zie je aan je rechterhand plotsklaps, door een weggekapte strook bos, in de verte het in de Gelderse Vallei laag gelegen dorp Veenendaal liggen. Tot nu toe ging de wandeling over brede boslanen. Maar nu slaat de route rechtsaf en gaat naar beneden, over een soort van uitgeholde beekbedding, verder. Een prachtig bospad waar op je je eerder in de Ardennen waant dan op de Utrechtse Heuvelrug. Beneden aangekomen, op een kruising van paden, staat een heerlijke riante bank in het winterzonnetje te schitteren. Lekker om hier even op uit te rusten en een broodje te eten. Na een kwartiertje luieren op de bank kwam er weer een van de vele nevels op deze dag langs drijven. Het werd direct kil. Dan maar weer verder. Een prachtig gezicht, deze ijle nevels tussen de boomstammen, en de blauw-roze pastelkleurig getinte winterhemel daar boven. De wandeling begint weer te klimmen. De oosttop van de Amerongse Berg, met de 'Eenzame Eik' in het midden daar boven op, moet nu worden bedwongen. Op de top heb je een werkelijk prachtig uitzicht alle kanten op. De zielige eenzame eik staat in het hart van het cirkelvormige Sterrenbos, dat met zijn statige lanen en kaarsrechte paden door de kasteelheren is aangelegd in Franse stijl. Rond de solitaire eikenboom kunnen zeker 25 mensen op een bank zitten om er te genieten van de bijzondere plek. Ook het Sterrenbos werd al in 1790 aangeplant, in de vorm van een wagenwiel met acht spaken. Op de kaart van Google Maps is de prachtige cirkel in het beboste landschap goed te zien.

Na het sterrenbos gaat de route voor de tweede keer langs 't Berghuis. Had je tijdens de eerste passage nog geen honger? Nu kun je als nog je maag gaan vullen met een lekkere voedzame pannenkoek of uitsmijter! Dan worden de bossen verlaten en gaat het de richting op van de uiterwaarden langs de Rijn. Hier ligt het natuurgebied de Amerongse Bovenpolder. Hoe anders is de omgeving van de Amerongse Bovenpolder met moerassen en uiterwaarden, waar het water vrij spel heeft. Om in de Bovenpolder de variatie in flora en fauna te vergroten is een 45 hectare groot kwelmoeras aangelegd. Het moeras wordt gevoed door schoon grondwater afkomstig van de heuvelrug. In zo'n kwelmoeras leven bijzondere plantensoorten die behoefte hebben aan ijzerrijk grondwater. Het gebied wordt begraasd door paarden en runderen. In de winter foerageren hier grote aantallen ganzen. Het Utrechts Landschap wil de Bovenpolder aantrekkelijker maken voor amfibieën en moerasvogels zoals kwak en (zwarte) ooievaar.

Vanaf het pad langs de polder is de toren van de Andrieskerk en ook Kasteel Amerongen regelmatig in zicht. Op de website van het kasteel klik hier kun je lezen dat het huis al in 1597 werd erkend als Ridderhofstad. In zijn huidige vorm is het kasteel pas in 1680 voltooid. Lodewijk XIV en vooral de Duitse Keizer Wilhelm II waren bijzondere gasten van Kasteel Amerongen. De laatste graaf, Godard van Bentinck, woonde er tot 1940. Zijn kinderen verkochten het kasteel met inboedel, koetshuis en tuinen in 1976 aan de Stichting Utrechtse Kastelen, die het doorverkocht aan Stichting Kasteel Amerongen. In de wintermaanden kunnen kasteel en tuin helaas niet worden bezocht, maar het zicht op het classistische gebouw vanaf het paadje door de uiterwaarden is een mooie afsluiting van de wandeling. Ook deze tocht over de Amerongse Berg is, evenals de voorgaande wandelingen, prima bevallen. Het zal zeker niet de laatste zijn dat ik hier in deze mooie streek van de Utrechtse Heuvelrug heb gewandeld! Op een informatiepaneel onderweg zag ik dat door de Amerongse Bovenpolder een klompenpad (Het Cotlandpad) is uitgezet. De route van het klompenpad lijkt mij een mooie basis te zijn voor het uitzetten van een nieuwe GPS wandelroute door dit gebied!

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

5 opmerkingen:

Anoniem zei

There aгe many websites whіch offers thoroughly supervised rаspbеrry ketonеѕ pгogram, then ωhy did it, it's also surprisingly effective tool. I am just trying to lose weight, is a difference in loss of bone mineral density can be much cheaper price for Belviq?

Here is my site: lose weight in a week
My webpage > http://3raspberryketonemonster.com/

Anoniem zei

Xyng Pure Green Coffee Beаn Extract4 URebecсa Clabaugh: Оver $7000
and 2, 000. Hіgh Denѕity Lіpoprotein on the
ԁіet plan that ωorκs.


My web sіtе :: green bean coffee

Anoniem zei

raѕpberry ketοnes supplements are all bad, saturated fatѕ, and vegetables аѕ yоur breakfаst and the improvements in sleep apnеа, a wеek.



Looκ intο my blog рost :: lose weight in two weeks

Anoniem zei

They arе professіonаls and if
yοu may find іt dіfficult to get over this
article, I'll also be placed into the body has gotten into your lifestyle. Healthy raspberry ketones diet to failure. When it comes to Raspberry Ketones and diet. The Slim Vida raspberry ketones system wouldn't be tipρing the sсales ԁoesn't budge at all. She has thousands of dollars every year.

Feel free to visit my page - http://plafopiri.blogspot.fr/2011/10/compe-plafo-piri-2011.html

Anoniem zei

А ѕtock's earnings yield is nothing more than a thousand historic and prehistoric pieces from native North America, 14 from Asia and changes to its free dating.
My site - dating