Blogarchief

woensdag 26 november 2008

Wandelen langs het glinsterende gladde water van de Linge en door de natuurrijkdom van de Nieuwe Hollandse Waterlinie 16 km.



























De Linge is een rivier die in de Betuwe van het dorpje Doornenburg tot Gorinchem stroomt. Met meer dan 100 km is het de langste rivier in Nederland, waarbij het begin en het einde van de rivier volledig op Nederlandse bodem liggen. Van Tiel naar Gorinchem vertoont het Lingelandschap verschillende gezichten. Tot Geldermalsen lijkt de Linge een wetering met steile oevers en overwegend grasland op de oevers. Van Geldermalsen tot Leerdam is het een echte
slingerende rivier met brede uiterwaarden en gevarieerde begroeiing. Van Leerdam tot Gorinchem zie je brede uiterwaarden met rietvelden en griendhout, afgewisseld door smalle oeverwallen grenzend aan steile dijken. Ook op dit laatste stuk slingert de Linge zich grillig door het landschap en is de natuur rondom het water, zoals overal langs de oevers van de Linge het geval is, schitterend en een waar paradijs voor watervogels. Als inwoner van Gorinchem is het gebied rondom de Linge bekend terrein en heb ik hier al vele fiets- en wandeltochten gemaakt. Ik heb al eerder twee GPS wandelingen in de omgeving van de Linge op de website gepubliceerd. Deze twee GPS tochten zijn: 'Landgoed Marienwaerdt 8 km' klik hier en 'De Linge tussen Beesd en Geldermalsen 16 km' klik hier . Het is langs de Linge door de bloeiende boomgaarden vooral in het voorjaar heel mooi om hier te wandelen. Maar ook in andere jaargetijden zal je hier door de prachtige natuur langs de oevers van de Linge ruimschoots aan je trekken komen! Deze wandelroute langs de Linge en een gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is afkomstig van Staatsbosbeheer. Je kunt de route ook zonder GPS ontvanger lopen met behulp van de routebeschrijving klik hier. Ik liep de GPS wandeling op dinsdag 25 november 2008.

Ik moet je vooraf wel waarschuwen! In natte perioden is het lopen van de route op sommige delen, zoals op het orchideeƫnpad in de Koornwaard, alleen mogelijk als je hoge waterdichte wandelschoenen draagt. Nog beter is het aantrekken van een stel kaplaarzen. Maar het is de moeite meer dan waard. Het is werkelijk een schitterende afwisselende wandeling! De route begint vanaf het parkeerterrein bij de St. Catharina- of Buurkerk, Voorstraat 2, Asperen. Vanaf het parkeerterrein loop je via de poort de richting op van het gemeentehuis. Daar ga je onder de loopbrug door tussen het oude stadhuis en de nieuwbouw. Aan het einde van het dijkje, na het woonhuis, rechtsaf de richting van het Galgenwiel op. Aan de rechterzijde ligt een hele mooie uiterwaard van de Linge die als kwetsbaarnatuurgebied niet toegankelijk is. Het Galgenwiel aan de linkerzijde is in op 5 maart 1658 bij een dijkdoorbraak ontstaan. Kruiend ijs in de Linge veroorzaakte toen een scheur in de dijk en het ziedende binnenstromende water spoelde vier hectare land weg. Het resultaat is dat we vandaag aan de dag er een schitterend mooi stukje natuur aan hebben overgehouden.

De drukke provinciale weg N848 wordt overgestoken waarna de wandeling over de Oude Zuiderlingedijk verder gaat. Aan de overkant van de Linge ligt de glasfabriek Royal Leerdam. Het zeer interessante glasmuseum klik hier daar vlakbij aan de Lingedijk is momenteel gesloten voor renovatie. De uiterwaarden van de Linge aan de rechterzijde zijn voor het grootste deel in eigendom van Staatsbosbeheer. Aan de linkerzijde passeer je een beeldentuin met werk van dertig beeldhouwers. Daarna gaat de wandeling verder door het landgoed Heukelen. Het kasteel Heukelen stamt uit de dertiende eeuw. Het is particulier bezit en niet toegankelijk. Momenteel zijn Jan-Willem en Joyce de kasteelheer en vrouw en rond de dertig jaar oud. Zij bewonen en renoveren het kasteel als liefhebberij. De bijgebouwen zijn verpacht om aan geld voor de renovatie te komen. Ze moeten natuurlijk ook geld hebben om te eten en drinken dus werken ze daarnaast voor de kost. Joyce is tandartsassistente en Jan-Willem heeft een groothandel in koloniale sfeermeubelen. Het kasteel en de omliggende tuinen en bijgebouwen zien er prachtig uit! Een aantal vrijwilligers uit de omgeving werken mee aan de renovatie van het kasteel. De route loopt door het landgoed over de dijk, met eeuwen oude eiken en walnootbomen.

Daarna gaat de wandeling over een pad langs de Linge verder. Aan het begin is een kleine haven met boten van vissers. Op dit punt heb je een schitterend uitzicht over de Linge en de oeverlanden. De lucht was tot nu toe grijs. In de verte brak de lucht open. De combinatie van de strook blauwe lucht en groene oeverlanden bij de horizon, en de grijze wolken in het andere gedeelte, leverde een bijzonder sfeervolle foto op. Een grote rijnaak vaarde voorbij en nam een groot deel van de hier niet zo brede Linge in beslag. Ik heb een klein uitstapje gemaakt naar het centrum van Heukelen. Het oude stadhuis stamt uit 1593 en is fotogeniek. Op de schoorsteen is een ooievaarsnest, wat in de broedtijd vrijwel elk jaar door een ooievaarsstel in beslag wordt genomen. Op de hoek van de haven en de Linge kun je als voetganger en fietser in de zomer overvaren. Naast het standbeeld van een veerman is een bord met de vaartijden van de veerpont geplaatst. Ga je bij het beeld van de veerman direct linksaf dan kom je bij cafe De Zwaan (maandag gesloten). De wandeling gaat verder over een voetpad vlak langs de haven. Hier kan je een bewaard gebleven klein stukje van de vroegere stadsmuur van Heukelen bewonderen. De route gaat voorbij het Leugenbankje, de hangplek voor oudere, en soms ook jonge, Heukelummers.

Daarna ga je rechtsaf de Appeldijk op. Het is altijd mooi om hier te lopen maar in het voorjaar is het hier helemaal een waar paradijs, vol met bloeiende vruchtenbomen. De zon was inmiddels gaan schijnen. Het eerst zo grijze Linge landschap ziet er plotsklaps totaal anders uit. Het pad volgt een tijd lang de oever van de Linge. Waar vroeger de steenfabriek De Koornwaard stond, is nu een bedrijventerrein, waar onder andere de brouwerij/proeflokaal 't Kuipertje is gevestigd klik hier. Mocht je hier op zaterdagmiddag tussen 14:00 en 19:00 langs wandelen, en je zou trek hebben in een lekker glas ambachtelijk gebrouwen bier, dan moet je hier beslist even naar binnen gaan. Na het bedrijventerrein gaat de route rechtsaf via een overstap over een hek de Koornwaard binnen. De wandeling gaat hier over het orchideeƫnpad verder. In natte perioden kun je hier alleen lopen met hoge waterdichte wandelschoenen of laarzen. Het is een prachtig stukje vochtig natuurgebied waarbij je vlak langs de Linge loopt. Van alle kanten vliegen voortdurend grote zwermen watervolgels af en aan. Ik trof een periode dat de waterstand in de Linge wel heel hoog was. Zo nu en dan al glibberend en ploeterend door de modder vervolgde ik mijn weg. Ik hield gelukkig de voeten droog. Mijn wandelschoenen waren precies hoog genoeg. Ondanks dit afzien genoot ik volop van de wandeling door dit mooie stukje ongerepte natuur.

Na de Koornwaard volgt de route even een verharde weg om daarna aan de andere zijde van de kaarsrechte Nieuwe Zuiderlingedijk weer een ander, opnieuw vochtig natuurgebied, in te duiken. De route gaat nu verder door het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De laag gelegen, vrijwel lege, polder kon vroeger onder water gezet worden, om een mogelijke vijand hierdoor tegen te houden. De militaire en waterstaatkundige onderdelen van de NHW werden in de periode van 1816 tot 1881 gebouwd. Het Fort bij Asperen en de bijzondere sluizen in de Linge maakten deel uit van dit verdedigingstelsel, dat zich uitstrekte van Naarden en Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan de Biesbosch voorbij Werkendam. Het verdedigingswerk is nooit gebruikt. Nu vandaag aan de dag is de NHW een waardevol natuurgebied. De wandeling gaat verder over de verharde Tiendweg, waarbij je links uitkijkt over waterrijke grienden, en rechts over onafzienbare grote weilanden. De drukke N848 naar Leerdam wordt weer overgestoken. Daarna wandel je over een laag dijkje door de grienden verder. Dit stukje van de route had ik nog nooit eerder gelopen, dus was ook nieuw voor mij. Daarna wandel je, of liever gezegd sop je, zoals nu bij mij in deze natte periode het geval was, langs de onderzijde van de Nieuwe Zuiderlingedijk verder. Dat duurt echter niet lang. Al na 50 meter slaat de route rechtsaf de grienden weer in.

Op een gegeven moment loop je langs twee grote gegraven vijvers vol met watervogels. In het voorjaar worden deze vijvers door Staatsbosbeheer met schoon water uit de Linge gevuld. Vervolgens stuurt een windmolen het water weer door naar het omringende moerasbos. Het waterpeil in het moerasgebied wordt bewust op een hoger peil gehouden dan de omringende weilanden. Hierdoor vinden bijzondere vogels zoals de purperreiger, waterrallen en blauwborsten de omstandigheden waarbij ze graag willen gaan broeden.Vol spanning wordt gewacht wanneer bevers zich in dit waterrijke moerasbos zullen gaan vestigen. Na de vijvers loop je verder over planken door het moerasbos. Ik was aangenaam verrast. De planken zijn sinds ik de laatste keer hier liep vernieuwd. Nu kun je er zelfs met lage wandelschoenen heel goed lopen zonder natte voeten te krijgen. In het verleden was het hier wel totaal anders! Toen was het een heel waterballet tijdens het wandelen door dit stukje moeras. Na het pad over de plankieren gaat de wandeling verder over de dijk de richting op van Fort Asperen klik hier. De Taveerne in het fort is in de wintermaanden alleen op zondag geopend. Op dit moment wordt Fort Asperen gerestaureerd. Na het fort keert de route weer terug naar Asperen, om via een voetpad langs de lage stadswal, uiteindelijk weer op het parkeerterrein bij de kerk te eindigen. Voor mij was het bijna een 'thuiswedstrijd', zodat ik een kwartiertje later, voldaan van het wandelen, thuis een verkwikkende warme douche kon gaan nemen.


Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: