In april 2007 heb ik met vrienden van Hester en mij een GPS wandeling gemaakt door het landgoed Slangenburg klik hier Het doel van de wandeltocht was om rond het middaguur een maaltijd te gebruiken in een restaurant in de buurt van het landgoed. De restaurants in deze streek zijn dun gezaaid. De enige horecagelegenheid in de buurt lag aan de andere zijde van de A18. De wandeling over landgoed Slangenburg en langs de Abdij St.Willibrord naar het restaurant was mooi maar werd voortdurend geteisterd door verkeergeruis vanaf de A18. Met deze herinnering in het hoofd had ik voor donderdag 3 april 2008 een GPS wandeling door deze zeer mooie landelijke streek uitgezet die angstvallig ver uit de buurt van de A18 blijft. De startplaats is voor deze route weer het parkeerterrein wat naast het kasteel Slangenburg is gelegen. Het doel van de wandeling is het Boelekeerlspad. Het idee voor de route heb ik opgedaan op de website van het Boelekeerlspad klik hier. De buurtbewoners in het buitengebied tussen Zelhem en Halle hebben gezamenlijk het Boelekeerlspad aangelegd. Het pad is circa 6 km lang en voert langs watergangen, waaronder de Halsche Vloed, poelen, landerijen, oude en nieuw aangelegde natuur. Het pad is genoemd naar de 'boelekeerl', een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om ze op die manier bij putten, sloten en poelen vandaan te houden: "De boelekeerl zit onder 't vlonder, doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen." , zo luidt de waarschuwing aan kleine kinderkes, in onvervalst streekdialect. De website van het Boelekeerlspad beschrijft, naast het pad zelf, ook nog eens een aantal aanlooproutes om bij het pad te komen. Een van de aanlooproutes is vanaf het kasteel Slangenburg. Ik heb de aanlooproutes wat ingekort en aan elkaar geplakt, en gecombineerd tot een GPS wandeling met een lengte van 22,5 km. Als je geen zin hebt om een dergelijke lange afstand te lopen dan is het eenvoudig om, naar keuze, een stuk van de route over te slaan.
Een van de parels van het zachtglooiende Achterhoekse landschap is het landgoed Slangenburg. Het landgoed is 566 ha groot en is in de zeventiende eeuw gebouwd. Het landgoed en de kasteeltuin met zijn vierkante vijvers en statige lanen stralen rust en voornaamheid uit. Je kunt er al wandelend wegdwalen, en de zeventiende eeuw opnieuw beleven. Kasteel Slangenburg is het Gastenhuis van de Benedictijner Abdij St. Willibrord, die op twintig minuten loopafstand ligt. Het kasteel staat gastvrij open voor mensen van alle gezindten. Ben je gesteld op rust en hou je van mooie natuur? Dan moet het logeren op dit kasteel een aparte belevenis zijn, zoals op de website van kasteel Slangenburg valt te lezen klik hier. Het voorjaar is in het bos van het landgoed al goed zichtbaar aan het jonge groen aan de struiken. Na een kilometer wandelen kom je langs een gerestaureerde boerderij. Dit is een vakantiewoning van Staatsbosbeheer. Ik heb al eens in een dergelijke woning in de Weerribben in Overijssel mijn vakantie doorgebracht. Ik weet uit ervaring dat deze woningen, hoewel prijzig, zeer confortabel en gezellig zijn. Ook deze verbouwde boerderij ziet er, zo mooi en rustig gelegen in het landgoed, zeer aantrekkelijk uit.
Na de bossen van het landgoed gaat de route verder langs houtwallen en weilanden richting Zelhem. Je wandelt hier voornamelijk over slingerende zandwegen door een zachtgolvendlandschap. Werkelijk heel mooi! In een stil stuk bos zag ik in de verte een aantal reeën het pad oversteken. Het is een schitterend oud cultuurlandschap waar je door heen loopt. In de buurt van Zelhem passeer je de Barinkweg. De Barinkweg is een historische lijkweg. Maar wat is nu een lijkweg, zal je je wellicht afvragen? Lijkwegen werden vroeger gebruikt door mensen die buiten het dorp woonden. Was er iemand uit een naburige buurtschap overleden, dan volgde de begrafenisstoet deze weg naar de kerk, de dood- of lijkweg. Zodra de begrafenisstoet zichtbaar werd vanuit de kerk, begonnen de klokken te luiden, zodat de gemeente wist dat er een begrafenisdienst op handen was. In de hele Achterhoek zijn als in veel andere delen van Nederland lijkwegen geweest. Veel boerderijen hadden zelfs een speciale deur aan de zijkant van het huis, die alleen werd gebruikt om de kist doorheen te dragen. Ook waren er kerkepaden waarlangs de mensen die buiten het dorp woonden naar de kerk liepen. Soms vielen de kerkepaden en de lijkwegen samen. Zo, nu ben je weer helemaal bijgepraat over dit 'doodse' onderwerp! De Barinkweg, een zandpad met veel houtwallen en natte laaggelegen weilanden aan de zijkanten, is in iedergeval een hele mooie lijkweg. Heel levendig liep ik te genieten van de weidse uitzichten over het oude glooiende boerenland.
De route keert Zelhem nu weer de rug toe en slaat de richting in van het uiteindelijke doel van de wandeltocht, het Boelekeerlspad. Het pad loopt voor een groot gedeelte over het natuurontwikkelingsgebied Heidenhoekse Vloed. Het natuurgebied is aangelegd in 1996/1997 in de ruilverkaveling Hengelo-Zelhem. Van de voormalige landbouwgrond is de bemestte toplaag 20 tot 80 cm afgegraven. Zo kwam het oorspronkelijke leemhoudende zand weer te voorschijn. Deze 'beekeerdgronden' zijn hier vroeger afgezet door telkens overstromende beekjes. Het gebied is zeer vochtig, bijna moerasachtig, en je loopt veelvuldig langs grote waterpartijenen. Ik ben er zeker van dat het hier in mei en juni een grote bloemenweelde zal zijn. Ik kan mij ook goed voorstellen dat het pad de naam heeft gekregen van een figuur uit een legende, de Boelekeerl, die volgens overlevering, met een groen en slijmerig uiterlijk in moerassigachtig water zijn woonomgeving heeft. De legende, geschreven in prachtig Achterhoeksdialect, wil ik je niet onthouden en luid als volgt:
De Boelekeerl
Vrogger wiern de kinder bange e'maakt veur de boelekeerl, den grep ow a'j te kort bi-j de graven kwammen.
Zo geet 't verhaal dat d'r lange eleen een deerne deur de boelekeerl is e'grepen.
Een boer den an 't hied maejen was heurn een vreselek geschreeuw.
De boer hef toen met zeise de boelekeerl een voes af e'maejd.
De deerne hef't d'r goed af e'bracht.
Moar al hef de boelekeerl moar enen voes meer, ongeveurlek is 'e zeker niet!
"Kinder, blief uut de buurte van kolk of vlonder, want de boelekeerl zit d'r onder!"
Na het Boelekeerlpad gaat de route over grotendeels zandpaden weer terug richting landgoed Slangenburg. Het landschap is ook hier weer heel mooi. Hier en daar is duidelijk zichtbaar dat er hard wordt gewerkt om de vroegere herverkavelingen gedeeltelijk ongedaan te maken door herstel van het oude cultuurlandschap. Ook op dit stuk van de route wordt driftig aan het ontwikkelen van nieuwe natuur gewerkt. Bij een kortgeleden gegraven plas was inmiddels een vogelkijkhut geplaatst. De hut was nog spiksplinternieuw maar over een paar jaar zal het ook hier prachtig zijn met veel watervogels die dan vanuit de hut in alle rust kunnen worden gadegeslaan. Dan volgt er nog een mooi gedeelte door de bossen van het landgoed. De bossen zijn al eeuwenoud en hier en daar zijn de bomen door de ouderdom bezweken en versperren gedeeltelijk de wandelpaden. Het laatste stukje van de wandelroute gaat over de kaarsrechte Kasteellaan en zie je in de verte het kasteel al liggen. Fijn dat het nu zomertijd is. Doordat het nu langer licht blijft wordt het weer mogelijk om de wandeling zodanig te plannen dat na de avondspits naar huis terug gereden kan worden. Het was daarom ook heerlijk rustig op de weg en was ik weer snel thuis. De Achterhoek is en blijft een schitterend gebied om door heen te wandelen!
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten