Blogarchief

maandag 19 april 2010

Wandelen door het schilderachtige rivierenlandschap van De Geldersche Poort 13, 17 en 22 km.

Het rivierenlandschap is in het voorjaar op zijn mooist! Je kunt er genieten van weidebloemen, bloeiende fruitbomen, dat alles te midden van brede rivieren en onder weidse wolkenluchten. Er zijn tegenwoordig in de uiterwaarden van de rivieren veel struinroutes beschikbaar gekomen. Ik ben in het voorjaar van 2010 begonnen om GPS wandelingen in het rivierengebied uit te zetten die van deze struimroutes gebruik maken. Zondag 18 april 2010 beloofde een mooie warme lentedag te worden. Er was korte-broeken-weer voorspeld en daar moet je als wandelaar gelijk van profiteren, niet waar?

Ik had een route uitgezet door het natuurontwikkelings- gebied van De Gelders Poort. De GPS route maakt voor een groot deel gebruik van de struinroute door de Ooijpolder. De wandeling is in drie verschillende lengten te lopen en wel 13 , 17 of 22 km. Naast het struinen door de uiterwaarden kun je ook heerlijk genieten van de prachtige uitzichten over het rivierenlandschap vanaf de hoge rivierdijken. De wandeling begint vanaf een klein parkeerterrein aan de Kerkdijk in Ooij (gem. Ubbergen). Vanaf dit kleine parkeerterrein zijn een paar andere korte wandelroutes uitgezet, zo las ik op een informatiepaneel ter plaatse. Uiteraard waren er op deze prachtige zondag veel wandelaars, fietsers en skaters onderweg maar het natuurgebied is zo groot dat je elkaar absoluut niet in de weg loopt.

Vanaf het parkeerterrein loopt de route op het eerste gedeelte over de kerkdijk het dorpje Ooij uit. De waterrijke natuur is al direct nadrukkelijk aanwezig. Een aantal ganzen vlogen onder luidkabaal rondjes om de grote waterplas die langs de Kerkdijk ligt. Even verder zie je op een terpachtige bult in het landschap een paar opvallende bouwwerken liggen. Het zijn onderdelen van het Kasteelsche Hof, zoals een duiventoren en een mooie bakstenen poort. Tot 1795 heeft hier het kasteel Ooij gestaan, maar dat is toen verwoest door de Franse troepen. Iets verderop ligt het voormalige NH-kerkje met woonhuis, waarin nu een bedrijf is gevestigd.

Weer wat verderop, langs de prachtige moerasachtige grienden en plassen van het natuurreservaat Groen Landen, passeer je een opvallend transformatorhuisje. Het huisje is ter bescherming tegen hoogwater op een poort gebouwd. Het dateerd uit 1926 en diende om de machines in voormalige de NV Steenfabriek v/h R.Janssen van krachtstroom te voorzien. Dan gaat het omhoog, de smalle hoge dijk op, waarna je mond bijna van verbazing openvalt door het schitterende weidse uitzicht over het natuurgebied Oude Waal. Wat is het hier toch fantastisch mooi! Geen wonder dat deze streek bij mooi weer zo veel bezoekers trekt. Wel vervelend zijn de enkele motorrijders, waarvan sommige in hun 'mooi-voorjaarsweer-enthousiasme' geen maat kunnen houden, en veel te hard over de smalle gevaarlijke dijk scheuren. Maar echt druk is het er gelukkig niet.

De natuurontwikkeling in de Geldersche Poort begon 15 jaar geleden. Sindsdien ontstaat hier steeds meer ruimte voor de natuur en voor natuurlijke processen. De winst voor de natuur is fenomenaal, maar er zijn meer 'winnaars'. De nieuwe natuur ontstaat hand in hand met economische en maatschappelijke ontwikkelingen zoals betere hoogwaterbescherming, duurzame delfstoffenwinning en meer mogelijkheden voor toerisme. Met de terugkeer van natuurlijke processen, zoals hoogwater, erosie, sedimentatie en natuurlijke begrazing, leeft het oorspronkelijke Nederlandse rivierenlandschap weer op. De grote diversiteit aan de oeverwallen, rivierduinen, ruigtes en ooibossen, maakt dat honderden plantensoorten, bijzondere broedvogels, zeldzame insecten en bevers weer langs de rivier leven.

De dijk wordt verlaten. Het struinen gaat beginnen. De wandeling gaat verder door de Nijmeegse Stadswaard. Zo dicht bij de grote stad en toch van zulke mooie natuur! Dat zie je bijna nergens. Op het punt waar je de rivier bereikt, vlak bij de brug over de Waal, heb ik op een zandstrand van de levendigheid van de scheepsvaart, het prachtige uitzicht en de aanblik van een kudde halfwilde loslopende paarden, genoten en een broodje gegeten. Wat een prachtige wandelroute is dit! Dat is volop genieten geblazen. Het is heerlijk toeven op de zandstranden langs de rivier. Het was op deze lentedag al warm genoeg om te zonnebaden. Een aantal mensen brachten de dag op deze manier gezellig met elkaar door en hadden een picknickmand meegenomen en dronken bij de 'lunch uit de mand' een glaasje witte wijn.

De klei die door de rivier in de uiterwaarden is neergelegd, wordt op veel plaatsen afgegraven en gebruikt in de baksteenindustrie en voor de dijkverbetering. Het mes snijdt aan twee kanten. Verlaagde uiterwaarden bieden de rivier meer ruimte bij hoogwater en kleiwinning vormt een perfecte start voor natuurontwikkeling. Een hectare uiterwaardgrond levert voldoende klei voor de bouw van een paar duizend huizen. Bouwen met baksteen helpt dus de rivierveiligheid en de natuurontwikkeling vooruit.

De rivier wordt verlaten en via het terrein van een voormalige steenfabriek komt de wandeling uit op een dijk. Deze wordt overgestoken. Wat verder op kan je links via de struiken omhoog. Je komt nu uit op de Defensiedijk, een onderdeel van de IJssellinie. De IJssellinie is rond 1950 tijdens de eerste jaren van de Koude Oorlog de geheime defensielinie van het Westen, de NAVO, geweest totdat de grens tussen het voormalige West- en Oost-Duitsland die functie kreeg. Tussen de struiken en bomen zijn hier en daar nog restanten van betonnen bunkerachtige bouwsels uit deze tijd te zien. Verderop biedt de nieuwe uitkijktoren een mooi uitzicht over de Groenlanden. Aan de ene kant de kleiputten en de stuwwal van Nijmegen, aan de andere kant het ooievaarsnest, waar vier jonge ooievaars gelijktijdig in een broedsel geen uitzonderingen zijn. De uitkijktoren zelf is ook in de vorm van een ooievaarsnest ontworpen.

Na de brede Defensiedijk loopt de route verder langs de Bizonbaai. Er verblijven hier grote kuddes grazers. Er zijn in deze kuddes van vrijlopende paarden en runderen bijna net zo veel stieren en hengsten als koeien en merries, de natuurlijke geslachtsverhouding. Het beheer van al het vee berust bij de stichting Ark. De oever van de Bizonbaai, aan de zijde van de rivier, is bij de omwoners een geliefde zwem- en zonnebad plaats. Achterin, vanaf de Erlecomsedam gezien, verblijven de nudisten en verder naar voren vind je de meer zedig geklede zonnneaanbidders. Ik heb op het zedige strandgedeelte een ruststop gemaakt en heerlijk met mijn door het wandelen verhitte voeten in het toch nog wel koude water gepoedeld en op het strand van een zonnebad genoten. Daarna gaat naar persoonlijke keuze de wandeling verder, of boven op de Waaldijk met prachtige uitzichten op de rivier, of heel rustig onder aan de stille voet van de dijk. Het laatste deel van de route gaat door een prachtig rustig natuurgebied waar Staatsbosbeheer op dit moment bezig is om de weelderige wilgenbossen middels boomkap wat te temmen en het gebied wat meer open te maken. Een heerlijke wandeltocht door een prachtig nog in ontwikkeling zijnde natuurgebied. Ik zal in de nabije toekomst beslist nog meer wandeltochten door de Gelders Poort uit gaan zetten.

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

Geen opmerkingen: