Blogarchief

zondag 31 mei 2009

Landgoed Hackfort, wandelen door het schitterende coulissenlandschap van de Achterhoek 18 km.





























































Een veertiende eeuws kasteel met koetshuis, watermolen en imposante eikenlanen. Authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Bossen, houtwallen en kronkelende zandweggetjes: landgoed Hackfort heeft het allemaal. Landgoed Hackfort is in 1981 door de familie Westerholt van Hackfort aan Natuurmonumenten geschonken. Op Hackfort leven bijzondere dieren en planten. Tussen de korenhalmen groeien geurige akkerkruiden en kleurrijke planten zoals kamille, klaproos en korenbloem. In het bos leven groene spechten, boomklevers en buizerds. Langs de beek broedt de ijsvogel. Rond het kasteel zie je elk voorjaar sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen. Wie er ’s ochtends vroeg op uit trekt ziet en geen lawaai maakt, staat met wat geluk oog in oog met ree of vos. Dat geluk had ik helaas niet, maar ik was op deze vrijdag 29 mei 2009 dan ook niet zo vroeg van huis weg gereden. Ik laat liever het jachtige werkvolk eerst voor gaan en ga altijd pas na de ochtend spits met de auto op pad. Het landgoed bezit aan de Baakseweg in de gemeente Vorden een groot parkeerterrein. Ik was op deze mooie zonnige vrijdag de enige bezoeker. Ik wilde eigenlijk de wandelroute tegen de wijzers van de klok in lopen, maar zag na een kilometer wandelen dat ik toch andersom was begonnen. Dat was ook geen wonder, na al dat gedwaal, want de route die ik oorspronkelijk thuis op de topokaart had uitgezet liep over paden die inmiddels waren dichtgegroeid. Ik moest dus improviseren en al wandelend een nieuwe route zien te vinden.

Dat dwalen was absoluut geen straf! Vooral dit eerst gedeelte van de route, bij het kasteel en de beek, is het landschap wonderbaarlijk mooi! Het landgoed is in het bezit van een kortgeleden gerestaureerde watermolen. Het waterschap Rijn en IJssel bracht in 1997 een nieuwe stuw aan in de Baakse Beek en een jaar later werd de vernieuwde watermolen weer in gebruik genomen. De molenaars van de watermolen bij Hackfort volgen het peil van de Baakse Beek met argusogen. Nog een paar decimeter daling en ze moeten de molen stilleggen. De Achterhoek kende een vrij droog voorjaar waardoor het waterpeil momenteel zo'n 30 à 35 centimeter lager staat dan vorig jaar. Daalt het onder het winterpeil, 9,20 meter NAP, dan voert er te weinig water door de beek om de onderslagmolen - het water drijft het schoepenrad aan de onderkant aan - nog in werking te kunnen stellen. Het peil van de Baakse Beek is in de loop der eeuwen - de molen dateert van rond 1700 - altijd al punt van discussie geweest. Stuwden de heren van het stroomopwaarts gelegen Kasteel Vorden dan had de Hackfortse molen te weinig water, stuwde Hackfort dan stonden de raderen van de molen bij landgoed 't Suderas stil. Er kwamen geregeld gerechtelijke uitspraken aan te pas. Bij Vorden en 't Suderas zijn de watermolens verdwenen, een lot dat de watermolen bij Hackfort ook wachtte toen hij begin jaren zestig van de vorige eeuw stil kwam te staan. Ware het niet dat de Vereniging Natuurmonumenten, die het landgoed in 1981 in bezit kreeg toen de laatste telg van de adellijke familie Van Westerholt overleed, eigenaar werd van de vervallen molen, de in slechte staat geraakte brug en wat nog restte van de bij de Warnsveldse ruilverkaveling weggezaagde stuw. De stuw belemmerde namelijk de waterafvoer. Het stuwrecht van de familie Van Westerholt is daarmee verloren gegaan. Natuurmonumenten wilde de molen graag restaureren, maar zag zich geconfronteerd met het feit dat de Baakse Beek droog stond. Wat volgde was langdurig overleg met diverse partijen. Uiteindelijk leidde dat er toe dat het waterschap Rijn en IJssel in 1997 een nieuwe stuw bij de watermolen realiseerde. De weg voor restauratie van de watermolen was daarmee vrij: molenbouwer Groot Wesseldijk uit Lochem/Laren bouwde een nieuw schoepenrad, er kwamen nieuwe stenen en ziedaar: sinds 26 juni 1998 draait de molen weer elke zaterdag van tien tot vier uur. Gemalen wordt vooral graan en maïs van het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf De Vijfsprong. Publiek is er dan welkom, maar kan geen zakje ter plaatse gemalen meel kopen want wat wordt gemalen is alleen geschikt voor dierlijke consumptie. Dat heeft alles te maken met hygiënevoorschriften: zou er brood van gebakken moeten worden dan zou publiek de molen niet in mogen. Bij bijzondere gelegenheden en in de winter wordt er ook hout gezaagd met een door de molen aangedreven cirkelzaag. Ook kan met de molen stroom worden opgewekt, een demonstratieproject van energiemaatschappij Nuon.

Ik had thuis op de topografische kaart gezien dat de wandelroute een paar verharde wegen op zijn pad zou vinden. Dat viel in de praktijk heel erg mee. In deze streek zijn parallel aan de verharde wegen, door het naast gelegen bos en weilanden, voetpaden aangelegd. De voetgangers en het (spaarzame) verkeer zijn hiermee door een strook bos van elkaar gescheiden. De boterbloemen in de weilanden stonden volop in bloei. Op een bank aan de bosrand bij een boerderij heb ik een broodje gegeten en heerlijk van dit mooie uitzicht genoten. De route slingerd zich een weg rondom de Hackfortsche Beek. Dan weer loop je een stukje over het schouwpad langs de beek om daarna, heel onverwacht, komende uit een dicht bos, de beek weer over te steken. Het coulissenlandschap is hier in de Achterhoek overal even mooi. Ik had de route speciaal langs het eetcafe D'n Olde Kriet bij het gehucht Wichmond laten lopen om hier wat te kunnen eten. Ik liep nu de route echter andersom en was het nog veel te vroeg om te dineren. Maar dat geeft helemaal niet want er komt nog een herkansing tijdens deze wandeling om de honger te stillen. De route voert namelijk ook door het dorpje Vorden waar je een aantal horecagelegenheden kunt vinden. Op deze plaats bij Wichmond loopt de wandeling een stukje over het schouwpad van het Waterschap langs de beek. Het gras was nog nat van de ochtenddauw en met mijn open wandelsandalen voelde dat lekker fris aan op mijn voeten. Het was op deze wandeldag echt perfect wandelweer! Een lekker zonnetje met daarbij een verfrissende wind. Zo zou het iedere dag moeten zijn! Een grote zwarte kraai ging er eens mooi voor zitten om van dichtbij, geduldig gezeten op een tak, voor de lens van mijn camera te poseren. Kijk, zo zouden alle vogels zich eigenlijk moeten gedragen! Dan hadden wij fotografen niet van de dure telelenzen nodig! Maar de ene mens is de andere niet en de vogels zijn uit ondervinding tegen mensen zeer wantrouwig geworden en gelijk hebben ze.

Op een bank, op een prachtige plek midden in de natuur, heb ik wat e-mails afgehandeld. Ik bezit een super slimme mobiel en ben hiermee altijd online. Buiten een liefhebber van wandelen en de natuur, ben ik ook een echte computerfreak en dol op elektronische gadgets. Nu wordt het wat drukker. Het dorpje Vorden komt in het zicht. Het dorp wordt nog niet aangedaan want eerst voert de route langs kasteel Vorden en door het mooie kasteelpark. De eerste kasteelbewoner was volgens een in 1315 opgemaakte akte Steven van Vorden. Daarna is het kasteel in de loop der eeuwen veelvuldig in andere handen overgegaan. In 1974 verwerft de Stichting Het Geldersch Landschap het kasteel en de daarbij behorende goederen en grond. Het kasteel met het omringende terrein worden doorverkocht aan de gemeente Vorden, de rest blijft eigendom van Het Geldersch Landschap. Vanaf december 2004 neemt de familie Rodink het over van de gemeente Vorden. Daarmee worden ze de nieuwe eigenaren van het kasteel en de daarbij behorende goederen en grond. Je kunt in het kasteel trouwen, overnachten, vergaderen en nog veel meer. Het kasteel ziet er ook van binnen prachtig uit. Je kunt de foto's bekijken op de website van het kasteel klik hier. Via een voetpad langs de Hackfortsche Beek loop je het centrum van Vorden binnen. Overal uitnodigende terrassen in de lentezon om je heen! Mijn maag knorde luid! Ik koos het zonnige terras van Bistro De Rotonde uit voor mijn wandel drink- en eetgelach. Dat zat even lekker! Het terras was gezellig druk met fietsers die ook de verleidingen van het wenkende terras niet konden weerstaan. De vermoeidheid trok uit mijn benen. Het was inmiddels tegen het einde van de middag gekomen en ik moest nog zes kilometer terug lopen naar de auto bij het kasteel Hackfort. Ik moest hoognodig maar weer eens gaan opstaan om het laatste stuk van de route te gaan afleggen. Je wandelt eerst een stukje over de Zutphenseweg door Vorden waarna de pure natuur weer wordt bereikt. Ook van het laatste deel van de route genoot ik volop. Koel helder bier, genuttigd op een zonnig terras, is de goudgele motor zeg ik maar altijd en daar wandel je prima op. Het helpt bovendien als je maag goed gevuld is. Ook hier op het laatste stuk van de wandelroute is parallel langs de geasfalteerde Baakseweg op ruime afstand een voetpad door het naast gelegen weiland aangelegd. Je hebt totaal geen last van het autoverkeer. Dat zou eigenlijk overal in Nederland zo moeten zijn! Via een brug over de Hachfortsce Beek bij de watermolen wordt het parkeerterrein weer bereikt. Het was een heerlijke wandeltocht door het prachtige Achterhoekse landschap die ik iedereen van harte aan kan bevelen!

Downloaden GPS track van de route klik hier

Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/