Zwerven over de rivierduinen tussen zeeën van bijzondere bloemen. Lekker luieren aan de rivier in het sprookjesachtige oeverbos met wilgen en populieren op ‘stelten’. Of gewoon struinen over de paden door het bijzondere ooibos waar je vogels kunt spotten vanuit de vogelkijkhut. De Millingerwaard is een nieuw natuurgebied. Nog maar kort geleden werkten hier boeren, maar nu is het een groot natuurgebied geworden. In het gebied krijgt de natuur alle ruimte.
De rivier en de wind zorgen voor het ontstaan van prachtige stuivende rivierduinen met brede zandstranden. Runderen en paarden zorgen voor een gevarieerde begroeiing met mooie overgangen tussen bos, struweel en grasland. En langs de plassen zorgen bevers voor het betere knaagwerk. Je vindt er dan ook overal omgeknaagde bomen en als je geluk hebt zelfs een heuse beverburcht. In de Millingerwaard horen van nature grote grazers thuis.
Zij houden het gebied open, dat anders zonder deze runderen en paarden binnen de kortst mogelijke tijd in een ondoordringbaar bos zou veranderen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het gebied groot genoeg om leefruimte te bieden aan grote aantallen van deze dieren. De paarden en runderen kunnen in groepsverband zonder hulp van mensen zelfstandig leven. Ik had al eerder een wandeltocht door het natuurontwikkelingsgebied de Gelderse Poort gemaakt met als uitgangspunt de Ooipolder klik hier. Dat was heel goed bevallen.
Nu op bevrijdingsdag 5 mei 2010 was de Millingerwaard aan de beurd. Buiten het struinen door de Millingerwaard gaat de de route ook over de struinpaden door de aangrenzende polders. De struinpaden zijn een onderdeel van het wandelroute netwerk Ooijpolder. Daarbij wordt een stuk over het Pieterpad gelopen wat hier in deze polder precies op de grens tussen Nederland en Duitsland ligt. De totale lengte van de wandeling is 19 km.
Je komt op deze wandeltocht maar heel weinig asfalt tegen. De kans op hoog nat gras op de struinpaden is groot, dus hou hierbij rekening met de schoenen en kleding! De GPS wandeling start vanaf een parkeerterrein naast het Dorpshuis aan de Weverstraat in Kekerdom. Ik was wel eens eerder in 2007 in de Millingerwaard geweest en had daarbij de Millinger theetuin bezocht klik hier. Deze theetuin is beslist een bezoek waard en is dan ook in de route opgenomen.
De theetuin ademt een exotische, oriëntaalse sfeer uit door de bijzondere planten, zoals bananen, palmen, vijgen en andere mediterrane gewassen.Ook de bebouwing is exotisch, er is een Moors theehuis met waranda, een Marokkaans-oosters georiënteerd theehuis en een pleintje met waterpartij. De waterbassins die her en der te vinden zijn, maken het oriëntaalse karakter compleet.
Verspreidt over de tuin zijn zitjes te vinden, waar de bezoeker in alle rust kan genieten van een kopje thee of koffie. Het is ook mogelijk om hier een lunch te gebruiken. De kleine kaart van de theetuin oogt aantrekkelijk. In de tuin is een indrukwekkende verzameling vaste planten te vinden waaronder vele soorten delphiniums, hosta's en ploxen. Na de theetuin ben ik lekker aan het struinen geslagen. Je kunt mijn struinspoor volgen maar net zo goed je eigen weg door dit prachtige natuurgebied zoeken.
Toen ik hier in 2007 was werd er op deze plaats nog ijverig klei gewonnen voor de steenfabriek. Nu is het een prachtige met gras begroeide open vlakte waar de paarden vrijuit in grote familiegroepen ronddraven. Hier en daar steken hoge niet afgegraven stukken grond boven de vlakte uit. Dit zijn vluchtplaatsen voor de dieren bij hoog water. Op zo'n verhoging, met een prachtig uitzicht over plassen en graslanden, heb ik een broodje gegeten, afgewisseld met het nemen van een foto of video van de vele vogels die in dit gebied verblijven. De Millingerwaard wordt via het oversteken van de rivierdijk verlaten. Nu gaat de tocht verder over struinpaden langs de randen van de weilanden en akkers van de Ooijpolder. De struinroute is werkelijk keurig verzorgd aangelegd. Overal vind je gemakkelijke overstap plaatsen over de omrasteringen en planken over de sloten. De GPS wandeling volgt zo'n 2,5 km het Pieterpad. Aan je rechterhand ligt Nederland en links kijk je uit op Duitsland.
Het kan aan mij liggen maar het Duitse landschap komt mij natuurlijker over dan het Hollandse aan de rechterzijde. De Duitse kant heeft naar mijn indruk meer restanten van de vroegere houtwallen, die in die tijd als een natuurlijke afrastering dienden om het wild uit de weilanden en akkers te houden. Ook opvallend is dat de grote boerderijen hier veelal op terpen zijn gebouwd. Na de struinpaden van de Ooijpolder steekt de wandelroute weer de rivierdijk over, om via de toegansweg van de steenfabriek en een klaphek op het einde, over de stranden langs de rivier door de Millingerwaard verder te gaan. Op een gegeven moment zie je in de Millingerwaard een eigen kleine uitvoering van de Engelse Woodhenge. Bij baggerwerkzaamheden in de Waal zijn in 1995 tientallen zware eikenstammen opgegraven, waarvan de ouderdom op 8500 jaar is bepaald. Als symbool voor het herstel van de natuur op deze plaats zijn een aantal stammen in een kring rechtop geplaatst. Een opvallend indrukwekkend gezicht. Daarna keert de wandelroute met een laatste blik op de schitterende moerasbossen van de Millingerwaard terug naar de parkeerplaats bij het Dorpshuis.
Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten