Blogarchief

vrijdag 16 april 2010

Struinen door het natuurgebied de Kil van Hurwenen in de Bommelerwaard 9 km

In de uiterwaarden van de Waal wordt al een aantal jaren druk gewerkt om het aantal struinroutes omhoog te krijgen. Het gebied van Zaltbommel naar Druten is inmiddels helemaal te bestruinen. De uiterwaarden zijn het mooist in het voorjaar als alle bloemen en kruiden in volle bloei staan. Ik ben dit voorjaar in 2010 begonnen om door dit gebied GPS wandelingen uit te zetten die van de struimroutes gebruik maken. Al eerder heb ik gewandeld door het landgoed Neerijnen en Waardenburg en de uiterwaarden die daar op aan sluiten. Daarbij wenkten mij de spierwitte zandstranden aan de overzijden van de Waal, die in de lentezon lagen te schitteren en te pronken, mij uitnodigend toe.

Dat zag er heel mooi uit. Daar wilde ik ook wel eens wandelen. Op donderdag 15 april 2010 was het opnieuw heerlijk lenteweer. Ik kreeg halverwege de ochtend veel zin om te gaan wandelen en besloot om na de lunch de uiterwaard aan de overzijden van de Waal, het natuurgebied de Kil van Hurwenen, te gaan verkennen. De wandeling start onder aan de rivierdijk op de Onderlangseweg bij Zaltbommel. De auto kan je daar kwijt in de brede berm van de weg. De dijk wordt overgestoken waarna beneden langs de rivier het struinen kan aanvangen. De Kil van Hurwenen is een vogelreservaat en is alleen toegankelijk voor wandelaars tussen 1 april tot 1 oktober. De Kil is een oude bocht in de Waal en ontstaan na een dijkdoorbraak in 1639. Nu is de Kil van Hurwenen een van de grootste watergebieden van het Land van Maas en Waal.

Zoals het bij een echte struinroute betaamt zal je op deze wandeling een aantal hekken en lage prikkeldraad afrasteringen moeten beslechten. Dat begint al direct aan het begin van de route en zal de verdere wandeling voortdurend het geval zijn. Als je daar lekker op je gemak langs de rivier over de zandstranden wandelt sta je niet stil bij het fenomeen van hoog water. Het kan er hier zo nu en dan behoorlijk ruig aan toe gaan! In het land van Maas en Waal - ook wel de badkuip van Nederland genoemd vanwege zijn lage vorm en de lage ligging onder zeeniveau - zijn twee data erg belangrijk geweest: 1926 en 1995.

Aan het einde van 1925 viel er in december extreem veel regen en dit zorgde samen met veel smeltwater voor extreem hoge waterstanden in de grote rivieren. Op de laatste dag van 1925 brak 's morgens de Maasdijk bij Over- en Nederasselt door en liepen grote delen van het Land van Maas en Waal onder water.

Tot nog niet zo heel lang geleden waren de hoger gelegen dorpen de enige plekken waar mensen een veilig heenkomen konden zoeken als het water weer eens hoog stond. Het is nu nauwelijks meer voor te stellen als je door het gebied loopt, maar bij tijden van hoog water was Heerewaard een eiland. Het onderlopen van het land werd tegengehouden door steeds hoger wordenden dijken met de laatste dijkverzwaring na 1995.

In 1995 werd het land van van Maas en Waal ontruimd omdat het waterpeil in de Waal zo hoog stond dat er gevreesd werd voor het vollopen van de badkuip. De dijken werden lokaal opgehoogd met zandzakken en de Waal kwam gelukkig net niet hoog genoeg om zijn vernietigende werk te doen. 1995 is een jaartal dat je maar hoeft te noemen en de verhalen komen boven water. Verhalen waaruit telkens blijkt - ondanks dat er uiteindelijk niets gebeurd is - hoe ingrijpend een dergelijke gebeurtenis is in iemands leven. Spullen naar zolder of in een container en met een vrachtwagen het gebied uit. En maar hopen dat je huis er nog staat als je terug komt. Iets wat in 1995 gelukkig wel het geval was, maar in 1926 raakten zo'n 3000 huizen onherstelbaar beschadigd.

De gevolgen van de vele overstromingen zijn nog overal in het gebied te zien. Het meest in het oog springend zijn natuurlijk de massieve dijken die door het landschap slingeren. Voordeel is hierbij dat je vanaf deze hoge dijken van prachtige vergezichten kunt genieten. Dankzij die overstromingen - vooral door de dreigende overstroming van 1995 - heeft de Waal meer ruimte gekregen om in de hoogtij dagen meer water te kunnen bergen en daarnaast zijn water sneller nar de zee te kunnen afvoeren. De dijken zijn verlegd, of zelfs zoals in de Noordwaard bij Werkendam gedeeltelijk verwijderd, waardoor er aanzienlijk meer uiterwaarden en daarbij de meest prachtige natuurgebieden zijn ontstaan.

De heentocht van de wandeling gaat hoofdzakelijk over de zandstranden langs de rivier, maar ik heb mij wel hier en daar een uitstapje veroorloofd naar de naast gelegen weidegebieden. Je vind hier nog veel uitgegroeide meidoornhagen. De meidoorn stond nog niet in bloei. Het moet over een paar weken helemaal prachtig zijn om hier te wandelen. Een reiger die ik onderweg passeerde had duidelijk betere tijden gekend. Hij was hoogst waarschijnlijk verstrikt geraakt in het prikkeldraad en op deze wijze een gruwelijke dood gestorven. De natuur is mooi maar gelijkertijd wreed. Dat blijkt hier maar weer uit.

De dijk bij Hurwenen komt in het zicht. Al eerder zie je de eenzame schoorsteen in de uiterwaard staan, als industrieel monument ter herinnering aan de oude steenfabriek die hier tot 1995 heeft gestaan. Op de dijk heb ik op een bank een tijdje gerust en van het mooie uitzicht over de Waal genoten. Hier vlakbij is op dit mooie punt aan de rivierdijk een restaurant gelegen wat in het weekend bij mooi weer altijd stampvol zit met fietsers en motorrijders. Op dit punt keert de wandeling weer om. De terugweg volgt een route verder van de rivier dieper de uiterwaard in. Je loopt hier langs de oevers van de grote waterplassen die in de Hurwenense uiterwaard zijn te vinden. Het is hier prachtig struinen. Ik liep volop te genieten van het mooie rivierlandschap.

De meidoorn mocht dan wel nog niet in bloei staan, andere vroege voorjaarsbloeiers deden dat wel. Ik besteedde wat tijd om een aantal mooie panoramafoto's te maken, waarbij zowel deze mooie bloeiende struiken als de omliggende waterplassen volledig tot zijn recht komen. Mijn nieuwe super kleine Sony camera Cyber-shot HX5V is heel geavanceerd en beheerst dit technische trucje. Om dat goed voor elkaar te krijgen moet je de camera in een beheerste horizontale zwaai op de zelfde hoogte om je heen zien te draaien. Het resultaat mag er dan ook zijn. Ik zal de panoramafoto's zoals sinds kort gebruikelijk op de webpagina van de wandeling plaatsen. Deze panoramafoto's geven naar mijn idee een hele goede indruk hoe mooi het hier in dit natuurgebied is!

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/

2 opmerkingen:

Anoniem zei

visite site p7e88j4n48 replica louis vuitton bag replica bags dubai j3v23t2n33 important link c1y46k1l99 replica gucci handbags replica bags new york replica bags lv look here t8i61l9u68 7a replica bags wholesale

seatysh zei

e3g65q4q81 p5e93p5k37 j9f20l3h14 k8z74d7q48 k2h68t7n37 c1f86z2k02