Blogarchief

zaterdag 15 mei 2010

Struinen door de Wamelse Uiterwaarden en de Dreumelsche Waard 15 km

Als je deze struimtocht met een lengte van 15 km door de Wamelse Uiterwaarden en de Dreumelsche Waard zou willen afleggen moet je wel eerst even nagaan of het water in de rivieren hier voor laag genoeg staat. Buiten de wintermaanden is dit meestal wel het geval. Het is een echte struimtocht waarbij je op je pad hoog (nat) gras en onkruid tegen zal komen en niet moet terugdeinzen voor het beslechten van een enkele prikkeldraad versperring.


 De minder ervaren struiners onder ons zijn dan ook gewaarschuwd! Alle inspanningen zijn echter zeer de moeite waard want de struintocht voert je door werkelijk schitterende mooie natuurgebieden. Ik heb de route afgelegd op vrijdag 14 mei 2010. Het struinen begint bij de aanlegplaats van het voet- en fietsveer Wamel-Tiel aan de Veerweg te Wamel. Op deze plek is ruimte genoeg om de auto te parkeren. Vanaf de auto loop je direct de witte zandstranden langs de rivier op.

 De Waal wordt druk bevaren. Aan de overzijde zie je Tiel liggen. De eerste prikkeldraad omheining dient zich al snel aan. Hoog zijn deze echter niet en vooral vlak bij de rivier stap je er zo overheen. De koeien in de uiterwaarden kijken verwonderd deze vreemde struinende indringer met rugzak en camera na. Je mag hier in de uiterwaard overal vrijuit lopen.

Ik besloot het strand te verlaten en een wenkende waterpartij vol met snaterende watervogels in de uiterwaard eens wat nader te gaan verkennen. Aan vogels geen gebrek hier, de uiterwaarden zijn een waar vogelparadijs. Op een zandstrandje van een grote waterplas heb ik een pauze genomen om het bedrijvige vogelvolkje eens uitgebreid op mijn gemak gade te slaan en wat te eten en te drinken. Ik kan zeer genieten van het gezang van de vogels.

De geluidssporen van de video's van de wandeltochten op mijn website zijn dan ook vrijwel atijd voorzien van bijpassend stemmig vogelgezang. De strook land tussen de grote waterplas en de rivier wordt steeds smaller. Ik vervolgde inmiddels weer verder mijn weg over de stranden langs de rivier. Op sommige plaatsen zijn de anders zo spierwitte stranden bedekt met naar het lijkt een dun zwart laagje houtskool.

Een grote groep paarden kwam nieuwsgierig het strand op om nader met mij kennis te maken. Iedere keer weer een prachtig fotogeniek plaatje, zo'n grote groep paarden op het strand van een rivier. Ook nu weer heb ik dit uitgebreid op de foto en video gezet. Een opa was met zijn kleinkinderen de uiterwaard in gelopen om ze de rivier te laten zien. Ze waren zeer onder de indruk van de paarden, het brede strand en het water met de vele vrachtboten.

Aan de overzijde van de rivier ligt een moderne grote steenfabriek. Daar zie je er tegenwoordig langs de rivier door voortgaande schaalvergroting en efficientie steeds minder van. De uiterwaard wordt verlaten. Langs een scheepswerf gaat het struinen nu onder aan de rivierdijk verder. In 1996 zijn de rivierdijken op deze plaats verhoogd. Daarbij is onder aan de dijk, aan de zijde van de uiterwaard, een breed graspad aangelegd.

Hierop kun je heerlijk wandelen waarbij je een schitterend uitzicht hebt over de mooie waterrijke natuur van de uiterwaard. Na zo'n anderhalve kilometer lekker struinen door het gras onder aan de dijk gaat de wandeling door een klaphek linksaf de Dreumelsche Waard binnen. Een waar paradijs! Zelden zag ik een zo'n mooi door mensenhanden gevormd natuurgebied! De Dreumelsche Waard is ontstaan door de dijkverzwaring van 1996. De plassen waren ooit de bron voor het benodigde zand en klei voor de dijkverzwaring. Een aantal jaren geleden heeft Staatsbosbeheer het gebied gekocht en is het sindsdien in bezit genomen door verschillende watervogels, vele plantensoorten en paarden en koeien. Vooral deze grote grazers zorgen door hun verschillende manier van grazen dat het gebied er zo liefelijk mooi en toch ruig uitziet. Na de Dreumelsche Waard volgt een stukje wandelen boven op de dijk tot de Veerweg wordt overgestoken. Daarna kan je weer verder struinen onder aan de rivierdijk. Wat verder op gaat het linksaf de Wamelse Uiterwaarden binnen. Eerst nog over een onverharde weg, maar al snel gaat het verder langs de rand van een weiland en een vers omgeploegde akker, over een prikkeldraadhekje hier en daar, en door het hoge gras van een zomerdijkje. Daarna worden de stranden van de rivier weer opgezocht. De route keert langs de Waal terug naar de veerpont, waar de auto als immer trouw staat te wachten, op deze inmiddels toch wel wat vermoeid geraakte GPS-struiner.

Naar de webpagina van de GPS wandeling klik hier
Meer wandelingen op de website http://www.jvanderperk.nl/